Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kadyrov ostře vyhrožuje Zelenskému: Zničíme vás i vaše nohsledy napalmem

Autor: ula - 
14. března 2022
10:27

Obáváný čečenský vůdce Ramzan Kadyrov byl údajně na Ukrajině. Na sociální síti Telegram se objevilo video, kde s vojáky studuje válečné plány. Sám Kadyrov mluví ve videu jen krátce. Vyzývá ukrajinské síly, aby se vzdaly, jinak „skončí“, a vzkazuje „kyjevským nacistům“, že jeho vojska jsou stále blíž. Ještě mrazivější vzkaz pak poslal prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému. Slibuje jemu a jeho následovníkům likvidaci napalmem.

Ramzan Kadyrov, vůdce Čečenska, který je mezinárodními nevládními organizacemi obviňován z porušování lidských práv, zveřejnil na sociální síti Telegram video, na kterém ve vojenské uniformě studuje válečné plány spolu s dalšími vojáky.

Záběry odvysílala i čečenská televize, kterou Kadyrovův režim kontroluje. U videa byl uveden titulek „Vůdce Čečenské republiky Ramzan Kadyrov spolu s bojovníky účastnícími se speciální vojenské operace na Ukrajině“.

To naznačuje, že Kadyrov byl údajně na Ukrajině, ačkoliv neuvedl přesné datum, čas i místo.

Na videu je Kadyrov ukázán při setkání s vojáky, kteří popisují své činy. V pozadí je vidět vlajka s podobiznou Kadyrovova otce Achmada. Kadyrov na videu mluví jen krátce, když voják vysvětluje, jak jednotka ovládla sirotčinec 7 kilometrů od Kyjeva. „Strategie, kterou jste nám navrhl, se ukázala být stoprocentně správná,“ říká voják Kadyrovovi. 

Kadyrov: Jsme blízko vás, „kyjevští nacisté“

Později vydal Kadyrov k videu i zprávu, ve které uvádí, že video bylo natočeno na  Hostomelu, letišti nedaleko Kyjeva, které ruské síly obsadily v prvních dnech ofenzivy. 

„Tenkrát jsme byli asi 20 km od vás, kyjevských nacistů, a teď jsme ještě blíž,“ napsal Kadyrov. Dále vyzval ukrajinské síly, aby se vzdaly „nebo skončí“. „Ukážeme vám, že ruská praxe učí válčení lépe než zahraniční teorie a doporučení vojenských poradců,“ dodal.

Mrazivý vzkaz pro Zelenského

Ještě mrazivější vzkaz má ale pro současného hrdinu Ukrajiny, prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Kamkoli půjdete, kdekoli se schováte, naši bojovníci vás najdou. Zničíme napalmem každého z vašich nohsledů, každého, kdo kdy zasahoval do života mírumilovného obyvatelstva Ukrajiny,“ vzkázal Kadyrov Zelenskému.

Na začátku ruské ofenzivy kolovaly po sociálních sítích obrázky, na nichž bylo náměstí v čečenském hlavním městě Grozném zaplněné vojáky, kteří tvrdili, že jsou na cestě na Ukrajinu.

Ukrajina ale už dříve potvrdila, že se jí podařilo zlikvidovat několik lidí, kteří s Kadyrovem spolupracovali. U Hostolemu padl obávaný vůdce regimentu Čečenské národní gardy Magodem Tušajev.

Jeho zabití přišlo v den, kdy Kadyrov, největší spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina oznámil, že čečenští bojovníci vyrazili na Ukrajinu, a zároveň Ukrajince vyzval, aby svrhli svou vládu.

Kadyrov se také chlubil, že čečenské jednotky neutrpěly žádné ztráty. „Nemáme jedinou oběť, žádného zraněného, ani jeden muž dokonce nemá rýmu,“ tvrdil Kadyrov a popřel ukrajinské zprávy o obětech ve svých řadách. Dále trval na tom, že Putin se rozhodl správně a Čečenci budou plnit jeho rozkazy za všech okolností.

Video se připravuje ...
Další videa