Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nové kolo mírových rozhovorů až v úterý: Ukrajinci žádají příměří. Mluvčí Kremlu udeřil na USA a EU

Aktualizováno -
14. března 2022
15:44
Autor: ČTK - 
14. března 2022
08:22

Začalo další kolo rusko-ukrajinských rozhovorů, oznámila dnes ukrajinská agentura Unian s odvoláním na Mychajla Podoljaka z prezidentské kanceláře, který je jedním z ukrajinských vyjednávačů. Podoljak na sociálních sítích zdůraznil, že ukrajinská pozice v jednání se po bezmála třech týdnech bojů nemění. Ukrajinská delegace bude podle něj žádat příměří, okamžité stažení ruských vojsk a bezpečnostní záruky. Jednání ale nakonec neproběhnou dnes a byla přerušena do úterý, uvedl zástupce ukrajinské strany Mychajlo Podoljak. Jde podle něj o technickou přestávku.

„Vyjednávání. Čtvrté kolo. O míru, příměří, okamžitém stažení jednotek a bezpečnostních zárukách. Těžká diskuse. Přestože si Rusko uvědomuje nesmyslnost svých agresivních akcí, stále se drží iluze, že 19 dnů násilí proti mírumilovným městům je správná strategie,“ napsal Podoljak.

Dnešní kolo rozhovorů se mělo podle médií odehrávat prostřednictvím videokonference, delegace se v minulých týdnech několikrát setkaly na bělorusko-ukrajinské hranici. Nakonec se ale jednání odsunulo na úterý. 

Rusko popírá, že by útočilo na civilisty. Kreml označuje invazi za „speciální vojenskou operaci“, která má demilitarizovat a „denacifikovat“ Ukrajinu. Ukrajina a Západ tato tvrzení odmítají jako nepodloženou záminku pro rozpoutání největšího pozemního konfliktu v Evropě od konce druhé světové války.

Mluvčí Kremlu obvinil EU a USA

Ruští a ukrajinští vyjednavači o víkendu informovali o jistém pokroku vzájemných rozhovorů. To ale nijak nezmírnilo úroveň násilí na Ukrajině, kde ruské rakety v neděli zasáhly velkou ukrajinskou základnu nedaleko hranic s Polskem a v noci pokračovalo bombardování řady dalších míst.

Mluvčí Kremlu dnes obvinil představitele USA a EU, že svými provokativními stanovisky podněcují Rusko, aby vzalo útokem velká města na Ukrajině. Číní tak podle mluvčího proto, aby pak na Rusko svalovali vinu za smrt mírumilovných civilistů, napsala agentura TASS. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov současně nevyloučil úplné ovládnutí ukrajinských velkoměst.

Podle ruské agentury Peskov upozornil na nedávná prohlášení poradce pro národní bezpečnost amerického prezidenta Jakea Sullivana a šéfa unijní diplomacie Josepha Borrella o tom, že prý je ruský prezident Vladimir Putin rozčarován pomalým postupem ruských sil ve velkých městech, včetně Kyjeva, a že kvůli tomu Moskva údajně zvyšuje množství cílů a snaží se poškodit každou část Ukrajiny.

„Uvedené vysoce postavené osoby USA a EU - soudě podle všeho - popichují Rusko k dobytí velkých měst Ukrajiny s cílem svalit na naši zemi odpovědnost za smrt mírumilovných očanů. Pokládáme takové pozice za provokační,“ zdůraznil Putinův mluvčí.

Peskov současně uvedl, že ruské „ministerstvo obrany - při zajištění maximální bezpečnosti civilního obyvatelstva - nevylučuje možnost úplného ovládnutí velkých osídlených míst, které i tak jsou nyní prakticky obklíčeny, s výjimkou oblastí využívaných pro humanitární evakuace“. Rusko má podle mluvčího dostatek sil, operace na Ukrajině „postupuje podle plánu a skončí ve stanoveném čase a v plném rozsahu“. Peskov však blíže neupřesnil, co těmito slovy vlastně myslí.

Kyjev: Ruští vojáci za 24 hodin zásadně nepostoupili

Ruské síly v noci na pondělí ostřelovaly Kyjev a jeho okolí, při útocích podle ukrajinských médií zahynuli nejméně dva lidé. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil dnes ráno oznámil, že ruští vojáci za posledních 24 hodin nedosáhli významnějších úspěchů, ačkoliv rozšířili útoky i na západ Ukrajiny, napsala agentura AP.

Video  Letecké záběry invaze a ruské tanky z dronu: Takhle postupuje Putin na Kyjev  - Reuters
Video se připravuje ...

Ruská dělostřelecká palba dnes ráno zasáhla rezidenční budovu na severu Kyjeva. Při útoku zemřela podle ukrajinských médií nejméně jedna osoba, tři lidé jsou zranění. Poradce ukrajinského ministerstva vnitra Heraščenko informoval o dvou mrtvých a třech hospitalizovaných.

 

Noční ostřelování si podle gubernátora Kyjevské oblasti Oleksije Kuleby vyžádalo život radního ve městě Brovary východně od metropole.

 

Ostřelování pokračovalo také na severozápadě ve městech Irpiň, Buča a Hostomel včetně tamního letiště, kde při ruském pokusu obklíčit hlavní město zuřily jedny z nejtěžších bojů.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že jeho jednotky cílí na ruské základny a logistiku. Nepřátelské síly obvinil, že si zřizují palebné pozice v kostelech a dalších civilních budovách, aby ukrajinské síly nemohly palbu opětovat. Tvrzení nelze nezávisle ověřit, reportéři AP však hlásili ruské obrněné transportéry v rezidenčních oblastech.

Válka Rusko vs. Ukrajina
07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Video se připravuje ...
Další videa