Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Matka ruského pilota sestřeleného u Mykolajivu: Promiňte, špatně jsem ho vychovala!

Autor: jžk - 
13. března 2022
05:00

Majora Alexeje Golovenského sestřelili a zajali Ukrajinci, když bombardoval stíhačkou jejich zemi. Jeho zděšená matka viděla fotografii svého syna. Ve videu přiznala lítost nad jeho činy a rozplakala se.

Jelena Golovenská se zhroutila, když v ukrajinských zprávách uviděla svého syna, kterého sestřelila a zajala ukrajinská armáda. Golovensky měl 5. března ve své stíhačce SU-30SM bombardovat Mykolajivskou oblast, svým věznitelům ale zprvu tvrdil, že je pouze na průzkumné misi.

Na videu, které obletělo internet, se v poli vzdává na kolenou ukrajinským silám. Později byl vyslýchán a v pátek 11. března promluvil na tiskové konferenci ukrajinské národní tiskové agentury Interfax.

Jeho matka uvedla, že její syn sloužil jako pilot v ruské jednotce námořního letectva a byl nasazen ve městě Saky na okupovaném Krymu. Ukrajinka na videozáznamu popsala, jak se o zajetí syna dozvěděla, když sledovala reportáž o sestřelených pilotech.

Ochromil mě zármutek a hanba za syna, opakovaně jsme slyšeli vytí sirén v Kremenčugu. Bylo pro mě těžké pochopit, jak mohl uposlechnout rozkaz a začít bombardovat Ukrajinu,“ rozvzlykala se Jelena. „Přirozeně mám o něj strach a díky bohu, že přežil. Omlouvám se ukrajinskému lidu za svého syna i za sebe, že jsem nedokázala vychovat důstojného člověka,“ uzavřela na závěr zarmoucená matka.

Válka Rusko vs. Ukrajina
5:18
24. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. 

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu dolarů). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Součástí balíku jsou čtyři zákony, jež se týkají pomoci Ukrajině, Izraeli, americkým spojencům v Asii a také nové regulace sociální sítě Tiktok. Podle agentury Reuters balík uvolní pomoc Ukrajině v celkové hodnotě 61 miliard dolarů. Část pomoci, zhruba devět až deset miliard dolarů, dostane Ukrajina v podobě půjček. Zhruba 23 miliard dolarů je pak vyčleněno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých Washington posílá pomoc Ukrajině.

 
23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Video se připravuje ...
Další videa