Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zakrvácení ruští vojáci prosí o milost: Jen jsme plnili rozkazy

Autor: rc - 
7. března 2022
05:00

Na sociálních sítích se objevují další a další videa s ruskými piloty, které vzali ukrajinští vojáci do zajetí. Zakrvácení bojovníci na záběrech prosí o milost a říkají, že jen plnili rozkazy. Jeden záznam zachycuje pilota v modré kombinéze a zakrváceném tričku. Obvázanou má i zraněnou hlavu. Zranění utrpěl poté, co se v sestřeleném letadlu zřítil na pole.

Válka rozpoutaná Ruskem na Ukrajině se táhne už víc jak deset dní, ačkoliv si podle informací britského deníku Daily Mirror Vladimir Putin původně prý myslel, že zemi bude mít pod kontrolou během dvou dnů. Ruským vojákům se údajně zhoršuje morálka.

Někteří z nich se dobrovolně vzdávají a v slzách volají svým matkám, kde jsou a proč tam jsou. Na sociální síti Twitter přibývají videa s ruskými piloty, kteří se rovněž vzdávají a svým ukrajinským protivníkům tvrdí, že „pouze plnili rozkazy.“ Ukrajincům se údajně povedlo sestřelit devět ruských letounů během jednoho dne.

Na videích jsou vidět piloti, jak klečí na zemi a prosí o milost. U města Mykolajiv byl sestřelen pilot v oranžové kombinéze, který se s rukama nad hlavou vzdal. Jeden z pilotů má na sobě modrou kombinézu a zakrvácené tričko.

Pád letadla na pole přežil, ale utrpěl zranění hlavy. Na fotografii je s obvázanou hlavou. Ukrajincům souhlasně pokyvuje, že bude odpovídat na jejich otázky. Vojáků se nejčastěji ptají, proč bombardují lidi a následně zajatci musí říct „sláva Ukrajině.“

Další záznam ukazuje údajné ruské piloty se zakrvácenou tváří, jež jsou vyslýcháni v zadní části dodávky. Na sociálních sítích koluje i video, na němž ukrajinští vojáci sestřelují letoun Mi-24 Hind. Jakmile se k nim helikoptéra přibližuje, vojáci odpalují raketu a bitevní vrtulník zasahují. Mělo se to stát čtyřicet kilometrů od Kyjeva.

Prezident Zelenskyj uvedl, že Rusko doposud ve válce ztratilo 10 tisíc vojáků. Nicméně ruské úřady neinformují pravidelně o ztrátách lidských životů na bojišti a doposud potvrdily pouze úmrtí 498 vojáků. Ukrajina rovněž uvedla, že si matky ruských vojáků mohou přijet pro své syny, kteří byli zajati během války.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa