Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka na Ukrajině utlumila zájem o hypotéky: Experti očekávají navíc další růst úroků

Autor: ČTK, ula - 
13. března 2022
05:00

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 25,1 miliardy korun, což je proti lednu pokles o 23 procent. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v únoru vzrostla na 3,84 procenta z lednových 3,4 procenta. Aktuální situace na Ukrajině má také za následek útlum zájmu o hypotéční financování. Začalo to odebráním licence Sberbank a válka spustila mezi Čechy vlnu strachu a starost spíš o nejnutnější potřeby.

Zmiňovaný 23 procentní pokles za únor vyplývá ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Stejný trend pak následoval i s počty poskytnutých hypoték, které v únoru proti předchozímu měsíci poklesly o 23 procent na 7900. Jde o nejnižší počet poskytnutých hypoték od ledna 2020, tj. za bezmála za dva roky.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v únoru vzrostla na 3,84 procenta z lednových 3,4 procenta. Průměrná hypoteční sazba se tak v únoru dostala na nejvyšší úroveň od konce roku 2011.

„Pokles produkce je zřejmý mj. i kvůli rostoucím úrokovým sazbám a nejisté geopolitické situaci. Nicméně je zapotřebí si uvědomit, že data srovnáváme s historicky nejúspěšnějším rokem 2021. I kdybychom letos zaznamenali až 40procentní pokles, stále se budeme pohybovat na úrovni produkce roku 2020. Klienti nyní preferují kratší fixace. Zvyšující se ceny zejména stavebních materiálů se projevují v požadavcích na dofinancování již čerpaných a splácených úvěrů,“ popsal vývoj na trhu výkonný ředitel pro obchod Modré pyramidy Hanuš Thein.

Odebrání licence Sberbank

Bezpochyby nejhlavnějším tématem posledních dní je invaze na Ukrajinu, která přinesla odebrání licence Sberbank CZ, což s největší pravděpodobností bude znamenat její krach na českém trhu.

„Těmto klientům jednoznačně doporučujeme hypotéku refinancovat od Sberbank pryč, aktuálně sbíráme informaci od ostatních bank na českém trhu, zda a za jakých podmínek si budou hypotéky a úvěry sjednané u Sberbank CZ přebírat,“ uvedla obchodní ředitelka Hyponamiru.cz Veronika Hegrová.

Například Hypoteční banka se vyjádřila, že bude financovat vazbu na Sberbank CZ za určitých podmínek. Další banky svá vyjádření postupně zveřejňují.

Hypotéky a situace na Ukrajině

„Válka na Ukrajině má za následek i obrovský útlum zájmu o hypoteční financování, tento konflikt spustil vlnu strachu, který omezil obecný zájem klienta jen na nejnutnější potřeby. Obdobná situace tu už byla, a to ve chvíli, kdy započala epidemie koronaviru, v dalších týdnech čekáme lehké oživení zájmu, až se současná situace v rámci možností zastabilizuje,“ domnívá se Hegrová.

Zpřísněná pravidla už od dubna

Zároveň nám v březnu běží poslední dny, v rámci, kterých může klient stihnout vyřízení své hypotéky dle „starých pravidel“ platných do 31. 3. 2022, kdy od 1. 4. 2022 dojde na úrovni všech bank ke zpřísnění příjmových ukazatelů DTI, DSTI + LTV dostupná pásma se budou dělit dle věku klienta (do 36 let věku klienta a nad 36 let). Následující dny budou poslední pro to, aby bylo reálné ještě stihnout vyřízení hypotéky do konce března tak, aby nemusela být na klientovu hypotéku uplatněna nová pravidla.

 To může krátkodobě zájem o hypotéky navýšit. „Přestože růst sazeb se promítnul i do zájmu o hypotéky a v posledním měsíci klesal, očekáváme v nejbližších dnech mírný nárůst, tak aby klienti využili aktuálních podmínek pro poměr výše hypotéky k ceně nemovitosti,“ upozornil manažer hypoték UniCredit Bank Filip Beneš.

Přijde další zvýšení úroků?

31. 3. znovu zasedá Česká národní banka. Inflaci se stále nedaří krotit očekávaným způsobem, velmi pravděpodobně tedy dojde k dalšímu zdražení úrokových sazeb vyhlašovaných Českou národní bankou. „Uvidíme, jak na to zareagují komerční banky, v březnu tu byly první náznaky ‚jít proti trendu‘, kdy například Moneta nebo Creditas přišly navzdory zdražování ze strany ČNB s dočasným zlevněním,“ uzavírá Hegrová.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa