Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hřib k válce na Ukrajině: V Praze dochází ubytovací kapacity pro uprchlíky. Městské části připraví tělocvičny

Aktualizováno -
11. března 2022
11:56
Autor: jza - 
10. března 2022
18:29

Centrum pro uprchlíky z Ukrajiny v Kongresovém centru na pražském Pankráci už odbavilo přes 22 tisíc uprchlíků, denně už jich tu celým procesem projde i více než tři tisíce. Problém začíná být s ubytovacími kapacitami pro lidi, kteří nemají kam jít. Magistrát proto vyzval městské části, aby připravily ubytování v tělocvičnách. Lidí, kteří nemají v Česku zajištěné ubytování, totiž přibývá a zatím lze těžko odhadnout, jaký bude další vývoj. V pátek magistrát oznámil další novinky a opatření.

V kongresovém centru prochází lidé registrací, vyřizují si tu i zdravotní pojištění nebo mohou kontaktovat úřad práce. Ve velkém sále čekají stovky lidí na to, až přijdou na řadu. Po celém centru běhají děti včetně těch nejmenších, které sotva chodí. Čekají tu několik hodin, někdy ale i třeba přes noc. 

Pro děti tu v sále promítají pohádky jako třeba Krtečka, Mr. Beana nebo další pohádky, kde tolik nezáleží na tom, jakým jazykem mluví. Za středu tu obsloužili 3617 lidí. Pro 130 z nich, kteří o to požádali, se našlo ubytování. Přes 300 z nich převezli do jiných center. „Naší nejslabší stránkou je právě ubytovávání,“ zmínil šéf pražských hasičů Luděk Prudil. „Od okamžiku, kdy jsme začínali v Městské knihovně, jsme odbavili více než 22 tisíc klientů, v tento okamžik už jsme někde přes 23 tisíc,“ doplnil. 

Přibývá lidí bez ubytování

Podle Prudila je teď hodně těžké předpovídat, jak se bude situace vyvíjet, a je pravděpodobné, že s pokračujícími boji na Ukrajině sem budou mířit další lidé. „Musíme být připraveni na rychlou změnu situace a nápor, který se může objevit,“ řekl. „Narůstá počet uprchlíků těch, kteří nemají ubytování,“ dodal k tomu šéf Krajského ředitelství Policie ČR Tomáš Lerch.

Právě proto se budou připravovat další kapacity v městských částech. „S ohledem na to, že došlo k omezení možnosti využívat mechanismus relokace do jiných krajských center u osob, které potřebují humanitární ubytování, tak jsme vyzvali starosty městských částí Praha 1 až 22, aby každý připravil kapacity pro 100 lidí v tělocvičnách,“ oznámil ve čtvrtek pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Městské části by tedy měly být schopné ubytovat 2200 lidí. 

Všude je plno

„Veškeré kapacity, které byly dostupné v databázi humanitární pomoci, jsou už přebrané, všechno je plné,“ poznamenal. Upozornil na to, že se ale nestane, že by někdo zůstal na ulici. „Pokud člověk přijde a řekne, že chce humanitární ubytování, tak pro něj nějaké najdeme, byť to není na území hl. města, nenecháme nikoho, aby mrznul venku,“ řekl primátor.

Městské části mají zajistit také stravování. Jak to bude probíhat, bude už na jednotlivých starostech, nabízí se například školní jídelny. Kromě toho také magistrát vyzval veřejnost, aby Praze a Středočeskému kraji lidé nabídli ubytovací kapacity. Za ty platí soukromníkům za den 180 korun za dospělého a 90 korun za dítě.

Podobná situace jako v Německu 

Primátor nápor uprchlíků na Prahu přirovnal k situaci v Německu během velké uprchlické vlny v letech 2015 a 2016. „V poměru k počtu obyvatel ČR jsme teď ve stejné situaci,“ řekl. Rozdíl je ale podle primátora v tom, že u nás se s takovým náporem musíme vypořádat v řádu dnů, zatímco v Německu to bylo v řádu měsíců. „Hodně by pomohlo, aby byl nastartovaný nějaký relokační mechanismus mezi kraji,“ poznamenal Hřib.  

Poděkoval za dary od lidí i firem, kteří asistenčnímu centru věnovali řadu věcí, například různý nábytek nebo vybavení pro dětské koutky. Ocenil také práci dobrovolníků. „Každý den je tu potřeba 120 dobrovolníků, kteří zajišťují zejména překladatelské služby,“ řekl.

Nikomu nic neplaťte, upozorňuje magistrát

Pro uprchlíky ve spolupráci s Mall.tv vzniklo instruktážní video pro uprchlíky v ukrajinštině, kde se dozví všechny potřebné informace. Upozorňuje je také na to, aby nikomu nic neplatili, protože veškeré služby jsou poskytovány zcela zdarma. Primátor zmínil, že se objevují případy, kdy někdo chce na uprchlících vydělat a slibuje jim za peníze výhody. „Přijde mi krajně odporné, že se najdou lidé, kteří na této situaci chtějí vydělat,“ dodal.

08:25
27. 4. 2024

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
27. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
27. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Kompletní online

Video se připravuje ...
Další videa