Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Naděje rychlé na příměří zhasla: Moskva odmítá zastavit palbu a klade drsné podmínky

Aktualizováno -
10. března 2022
12:12
Autor: ČTK, for, Darina Jíchová - 
10. března 2022
07:30

V turecké Antalyi se dnes na prvním jednání od začátku ruské invaze na Ukrajinu sešli ministři zahraničí Ruska Sergej Lavrov a Ukrajiny Dmytro Kuleba. Jednání ale průlom v krizi nepřinesla. V otázce příměří nenastal  žádný pokrok, řekl Kuleba. Moskva prý ani neslíbila humanitární koridor do zdevastovaného Mariupolu. Lavrov se drží dlouhodobé rétoriky Moskvy a trval na tom, že Rusko svůj útok ukončí až ve chvíli, kdy Kyjev splní jeho požadavky. Mezi těmito požadavky je podle Kuleby i ukrajinská kapitulace, což je pro Kyjev nepřijatelné.

Setkání ministrů bylo první ukrajinsko-ruskou schůzkou na tak vysoké úrovni od zahájení ruského vojenského útoku na Ukrajinu před dvěma týdny. Zprostředkovalo ji Turecko, šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu jednání moderoval.

Kuleba, který očekávání tlumil už před schůzkou, řekl, že jednání bylo velmi obtížné, protože se Lavrov držel dlouhodobé rétoriky Moskvy a trval na tom, že Rusko svůj útok ukončí až ve chvíli, kdy Kyjev splní jeho požadavky. Mezi těmito požadavky je podle Kuleby i ukrajinská kapitulace, což je pro Kyjev nepřijatelné.

„Tento rozhovor byl na jedné straně snadný a na druhé obtížný. Lehký, protože Lavrov následoval svůj narativ o Ukrajině, těžký, protože jsem se snažil najít aspoň řešení humanitární katastrofy, která je nyní nejhorší v Mariupolu. Je třeba organizovat humanitární koridor z a do Mariupolu - pro civilisty, kteří chtějí opustit toto místo, a také aby mohla být humanitární pomoc doručena do města,“ řekl ministr Kuleba.

S Lavrovem jednal hodinu a půl. „Bohužel ministr Lavrov, nebyl v pozici, aby to mohl sám schválit, ale spojí se s příslušnými autoritami, aby to projednal. Dále jsem jednal o přerušení palby na nejméně 24 hodin – v tom jsme nepokročili. Jsou zřejmě v Rusku jiní, kdo v tomhle rozhodují. Budeme pokračovat v úsilí najít humanitárních řešení. A setkáme se znovu, až bude možné o těchto řešení možné jednat,“ dodal Kuleba.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na své tiskové konferenci potvrdil, že s Kulebou řešil humanitární otázky a humanitární koridory. Lavrov obvinil „ukrajinské nacionalisty“, že používají civilisty jako lidské štíty. „Speciální vojenská operace bude pokračovat, strategie prezidenta Putina pokračuje podle plánu,“ reagoval Lavrov na otázku BBC, zda bude možné nastolit dočasné příměří.

Podle Lavrova se Západ „chová velmi nebezpečně“, když poskytuje Ukrajině zbraně. „Ukrajinu jsme nenapadli,“ vysvětlil s tím, že Rusko bylo ohrožováno a muselo bránit regiony Luhansk a Doněck.

Rusko je připraveno vést rozhovory o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu ve formátu dřívějších jednání v Bělorusku, který je nenahraditelný, řekl Lavrov. Nevyloučil rovněž možnost setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, na jednání by se však podle něj musely probírat konkrétní návrhy.

Podle Lavrova Rusko z nynější krize vyjde s obnoveným pohledem na svět. Ohledně Západu si nebude dělat žádné iluze. Nynější ekonomickou krizi způsobenou západními sankcemi podle něj Rusko zvládne a do budoucna již nikdy nebude chtít být na Západu ekonomicky závislé. „Strýček Sam již nikdy nebude schopen zničit naši ekonomiku,“ řekl ruský ministr.

Lavrov rovněž odpovídal na otázku ohledně zasažené porodnice v Mariupolu. Řekl, že podle něj byla v době útoku bez pacientů a v rukou ukrajinských radikálů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa