Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Bláto a zácpy Rusové překonávají, snaží se obklíčit Kyjev. Ten se změnil na pevnost

Aktualizováno -
9. března 2022
19:14
Autor: mav - 
9. března 2022
13:10

Chaos, zácpy, nedostatek nafty, zranitelnost vůči ukrajinským náletům… Postup vojsk na Kyjev se v prvních týdnech ruské invaze potýkal s řadou problémů. Vojenští analytici však soudí, že Moskva postupně logistické trable překonává a na hlavní město může udeřit v nejbližších dnech.

„Ruské síly se nadále koncentrovaly na východních, severovýchodních a západních předměstích Kyjeva pro útok na metropoli v nadcházejících 24-96 hodinách,“ napsali v úterý experti amerického Institutu pro studium války (ISW).

Podle některých informací se západně od hlavního města objevují nejen regulérní vojáci, ale také nekonvenční posily: Bojovníci čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, formace Národní gardy Ruské federace (alias Rosgvardije, vojáků vnitřní bezpečnosti podléhajících přímo prezidentu Putinovi) a také žoldáků Wagnerovy skupiny, nově označované Liga. „Může to značit, že ruská armáda má potíže shromáždit dostatečné konvenční bojové síly k útoku na metropoli. Ruské síly u Kyjeva zaznamenaly omezené zisky a připravovaly se na omezený postup ve svém pokračujícím úsilí obklíčit město,“ pokračuje report ISW.

Zda Rusové obklíčení završí a následně přímo na hlavní město zaútočí, bude záležet na tom, jak efektivně vyřeší problémy se zásobováním, reorganizují se a připraví nové plány. Prvotní vpád podle expertů selhal kvůli mylným předpokladům hladkého blitzkriegu, výsadkáři neočekávali zarputilý odpor Ukrajinců.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

„Žádná část té vojenské operace nevypadala racionálně,“ konstatoval Michael Kofman, ředitel ruských studií v think tanku CNA. Lehce obrněné jednotky postupovaly příliš rychle, bez vzdušného krytí, a snažily se postoupit ke Kyjevu a Charkovu. „Vojákům se řeklo, že jedou pomoci Ukrajině osvobodit sebe samu,“ dodal Kofman podle Guardianu.

Místo toho se šedesátikilometrový konvoj mířící na Kyjev, asi 15 tisíc vojáků, zasekl, vozidlům docházelo palivo či je stíhaly poruchy. Z toho vznikla mohutná zácpa, kterou šlo jen obtížně rozmotat či kvůli blátu objet. Na Ukrajině totiž zrovna vládne „rasputica“ - po nezpevněných cestách se takřka nedá jezdit.

Expert vojenské logistiky Trent Telenko poukazuje na defekty ruských náklaďáků. Zjevně se o ně Rusové špatně starali, snad kvůli korupci a rozkrádání v armádě nechránili pneumatiky před povětrnostními podmínkami a teď jim v blátě praskají, proto mohou pokračovat jen po silnici. Bude to v jeho odhadu trvat ještě 3-5 týdnů (nikoli však na jihu Ukrajiny, který je sušší).

Přesto se okupanti za pochodu učí, nespěchají už kupředu bez (proti)letecké ochrany. Byť se mohlo zdát, že nepohyblivý konvoj naservírovali obráncům na stříbrném podnose, útoky proti němu se nijak výrazně nedařily.

„Vzhledem k fyzickému i psychickému výprasku, který ruské síly dostávaly ve stavu zmatené dezorganizace, je otázkou, zda budou v dostatečně dobrém stavu, aby se pokusily dokončit obklíčení Kyjeva,“ uvedl Nick Reynolds, analytik pozemních bojů britského think tanku RUSI. Následující dny tak budou kritické.

Ruské bombardování kyjevského okolí každopádně pokračuje - měst Irpiň a Buča, ale i zázemí ukrajinské armády, jako jsou zásobníky nafty či třeba letecká základna Vinnycja, jež schytala osm zásahů raketami, jak psal Guardian. V úterý jezdily tanky vesnicí Bohdanivka cca 40 km severovýchodně od Kyjeva a rakety létaly na stotisícové město Brovary v Kyjevské aglomeraci.

Opevnění Kyjeva

Zákopy obklopují dálnici na jihu Kyjeva a táhnou se až hluboko do lesů. Podél dálnice jsou rozestavěné protitankové bariéry. U každého výjezdu je také provizorní blokáda z písku a cementu. Vojáci se připravují vyhodnotit jakoukoliv situaci a změnu ruských plánů a jsou odhodlaní Kyjev ochránit.

Mezi dobrovolnými vojáky panuje relativně optimistická nálada. Včera vzduchem vlály ukrajinské žluto-modré vlajky, na jednom z kontrolních stanovišť někteří rozdávali ženám květiny na oslavu mezinárodního dne žen. Olexej Gončarenko, jeden z dobrovolníků, v rozhovoru pro CNN vypověděl, že na stanovišti pracuje po čtyřhodinových šichtách. „Je to v pohodě, jenom je zima,“ řekl. Dodal, že se o ně starají místní a dávají jim polévku. Jeho tvář byla rudá mrazem, mnozí dobrovolníci do mrazivého počasí nejsou dostatečně oblečeni.

Kyjev jako pevnost. Kdo nebojuje, pomáhá jinak

Dobrovolníků se do ukrajinské Síly územní obrany připojilo téměř 40 tisíc za první dva dny od počátku ruské invaze. Jen v Kyjevě se zbraní chopilo 18 000 civilistů. Ti, kteří se nemohli připojit k armádě, pomáhají jinou cestou: vyrábějí molotovovy koktejly, šijí maskáčové pokrývky barikád a roznášejí vojákům jídlo, horké nápoje a cigarety, uvedlo CNN.

Olexij Erinčak, majitel obchodu s knihami a kavárny v centru Kyjeva, propůjčil dobrovolníkům své prostory. „Snažíme se připravit na nejčernější scénář, kdy nás obklopí ruští vojáci a přeruší naše zásobovací sítě. Takže se snažíme zajistit, aby na to všichni v budově byli připraveni,“ řekl.

Skupina se také snaží přimět obyvatele, aby se spřátelili se svými sousedy. To není ve velkém městě běžná věc, ale Erinčak k tomu má dobrý důvod. “Když nebude nic fungovat - žádný internet, žádný telefon - budete se svými sousedy a ti vám mohou pomoct, nebudete sami.” Sám je teď nejvíce zaměstnaný tím, že vytváří mezi sousedy vztahy, které mohou používat k distribuci jídla a léků. Také nadále prodává knihy. Je to, dle jeho slov, “protože by se měly dít i normální věci, i v této situaci.” Kávu ale dává zadarmo.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa