Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dojemná chvíle v ostřelovaném Charkově: Bílá holubice se posadila na ruku ukrajinskému knězi

Autor: rc - 
9. března 2022
05:20

Desetitisíce lidí na sociální síti dojalo video s ukrajinským knězem, který pomáhal evakuovat lidi z města Charkov. Ukrajinec stojí na zasněžené silnici před autobusem, když k němu přiletí holubice a posadí se mu na ruku.

Krvavé boje mezi ruskou a ukrajinskou armádou zažívá město Charkov, jež je druhým největším městem Ukrajiny. Policie začátkem týdne uvedla, že tam zemřelo 133 civilistů. Ruská armáda město v posledních dnech masivně ostřeluje a míří i na obytné budovy, nemocnice a školy.

Podle informací britského deníku Daily Mail prokurátoři Organizace spojených národů tvrdí, že se Rusové v Charkově dopustili válečných zločinů.

V Charkově bylo natočeno video, jež se začalo rychle šířit na sociální síti Twitter. Zachycuje ukrajinského kněze, který pomáhal evakuovat civilisty z města. Ve videu je vidět, jak kněz stojí na silnici pokryté sněhem, za ním je autobus.

Zničehonic k němu přiletí bílá holubice a posadí se mu na pravou ruku. Chvíli na ní sedí a následně odletí pryč. V pozadí jsou slyšet kostelní zvony. Video publikovala na síti Darja Kalenjuková, jež je výkonnou ředitelkou organizace bojující proti korupci na Ukrajině.

„Bílá holubice přistála na ruce kněze, který pomáhá s evakuací civilistů z Charkova,“ napsala k videu Darja, která holubici bere jako symbol naděje pro její zemi. „Dobro zvítězí nad zlem, světlo zvítězí nad temnotou,“ dodala.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa