Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brutalitu Rusů zachytilo video: Tank bez varování zdecimoval civilní auto, pár seniorů neměl šanci

Autor: sova, ČTK - 
8. března 2022
15:53

Organizace spojených národů (OSN) v úterý uvedla, že boje na Ukrajině si od počátku ruské invaze na Ukrajinu vyžádaly už 474 obětí na životech mezi civilisty. Informace o dalších stovkách obětí se ověřují. Mezi ně se řadí i pár seniorů, na který v automobilu vystřelil přijíždějící tank ruské armády. Video zachycující celou událost i její následky koluje po sociálních sítích.

K šokujícímu incidentu, který zachytila průmyslová kamera na nedalekém sloupku, došlo u obce Makariv, asi 30 km západně od Kyjeva. Osobní automobil s dvojicí civilistů zastavil před křižovatkou, z níž se vyřítil ruský tank a bez váhání na vůz vzdálený asi 20 metrů vystřelil.

09:11
Dnes

Ukrajinské ambasády a konzuláty přestávají obsluhovat muže v branném věku - aby se odchodem do ciziny nevyhýbali mobilizaci. „S cílem zabránit vyhýbání se ze strany občanů Ukrajiny povinnosti vyřídit si otázku vojenské registrace prostřednictvím územních středisek personálního a sociálního zabezpečení a dostupnosti vojenských registračních dokladů nařizuji od 23. 04. 2024 dočasně pozastavit konzulární úkony na žádostech občanů Ukrajiny mužského pohlaví ve věku od 18 do 60 let,“ napsal úřadům náměstek ministra zahraničí Andrij Sybiha v dopise, který získala redakce Zerkalo nedeli.

8:58
Dnes

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

8:38
Dnes

Rusko v noci na dnešek zasáhlo Oděsu drony, které poškodily obytné budovy a zranily devět lidí. Mezi nimi jsou i děti ve věku 12 a 9 let a také dva kojenci, uvedl dnes guvernér Oděské oblasti Oleh Kiper. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Zobrazit celý online

Střele z děla obrněnce bezprostředně předcházela salva z tankového kulometu. Uvnitř cestoval pár důchodového věku. Zničený automobil s ostatky řidiče a spolujezdce pak natočil kolemjdoucí svědek. Zprávy o zabíjení civilistů doprovázejí konflikt od jeho začátku.

„Existují věrohodné zprávy, že civilisté se při evakuaci ocitají pod palbou,“ řekl v úterý generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Brát si civilisty na mušku je válečný zločin a je to naprosto nepřijatelné,“ dodal šéf Severoatlantické aliance a zdůraznil potřebu humanitárních koridorů, které budou zcela bezpečné.

Ruské jednotky na civilní cíle útočily i v noci z pondělí na úterý. Ve městě Sumy podle místních úřadů při leteckém útoku zahynulo nejméně 21 lidí, včetně dvou dětí. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu z 24. února zemřelo podle ukrajinských úřadů přes dva tisíce civilistů, včetně několika desítek dětí.

Video  Zůstávám v Kyjevě, neschovávám se. Prezident Zelenskyj promluvil z paláce.  - instagram.com
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa