Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ukrajinské časopisy o módě mění obsah. Místo kosmetiky řeší, co dělat v případě radiace

Autor: šamol - 
18. března 2022
13:44

Ukrajinské časopisy vyměnily módní tipy za rady ohledně první pomoci, včetně porodu, či toho, jak sundat umělé nehty, aby se lépe držela zbraň. Někteří módní novináři blokují propagandistické kanály nebo pomáhají válečným novinářům, jiní darují krev a připravují se k boji. Šéfredaktorka časopisu Marie Claire Ukaine říká, že čtenáři potřebují podporu a pomoc s otázkami, na které ani Google nemá odpovědi, informoval o tom britský deník Daily Mail.

Ještě před několika týdny vydávaly ženské časopisy na Ukrajině články o vztazích, módě a kariérním poradenství. Ale od začátku invaze se časopisy jako Marie Claire Ukraine, Elle Ukraine a Vogue Ukraine rychle zaměřily na poskytování praktických válečných rad pro ženy zůstávající na území válečného konfliktu, uvedl inews.

Sekce krásy na webu Marie Claire, která kdysi obsahovala tipy na make-up a triky pro péči o pleť, nyní obsahuje příběhy typu „co dělat v případě radioaktivní kontaminace“, „nezbytnost lékárničky“ a „jak na domácí porody během války“.

Virálním se stal příspěvek na Instagramu blogerky Anny Bobrovitské, která v něm infomuje o užitečných radách pro ženy během inavze, včetně toho, kde získat hygienické pomůcky nebo jak nahlásit znásilnění ve válečné zóně. 

Iryna Tatarenková, šéfredaktorka Marie Claire Ukraine, v rozhovoru pro inews, vysvětlila: „První dva dny války jsme nevěděli, co dělat, ale pak jsme si uvědomili, že v našem časopise máme mocný potenciál. Pomoci ženám odpovědět na otázky o této nové vojenské realitě, ve které se ocitly. Čtenáři potřebují podporu a odpovědi od odborníků na otázky, na které ani mocný Google nedokáže odpovědět,“ řekla. 

Články radí i jak na první pomoc

Ženy rodí ve stanicích metra, utíkají se svými rodinami a překračují hranice bez hygienických potřeb a jídla pro své děti. Existují zprávy o znásilňování žen na okupované Ukrajině ruskými vojáky a odborníci varovali, že pravděpodobně bude přibývat případů sexuálního násilí.

Čtenáři čelí těmto mimořádným situacím poprvé a potřebují se mít na koho obrátit. „Právě teď se těhotné ženy nemohou cítit bezpečně ani v porodnicích, protože ruští vojáci ostřelují i ​​ty,“ pokračovala Tatarenková.

Články poskytují čtenářům užitečné odkazy, infografiky a podrobné průvodce řadou válečných témat.

V tom o porodu se píše: „Vytáhněte všechny ručníky, deky, zakryjte místo, kde bude porod probíhat. Připravte pro své dítě 2–3 suché teplé ručníky, když se narodí, omyjte nádobí teplou vodou a čistými hadry, sterilizujte nůžky.“ A zlověstně varuje: „Pokud je krvácení velmi silné, placenta nepříchází déle než 45 minut, pak okamžitě vyhledejte porodní asistentku, porod, pomoc!“

Video  Zůstávám v Kyjevě, neschovávám se. Prezident Zelenskyj promluvil z paláce.  - instagram.com
Video se připravuje ...

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila tt v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa