Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zelenskyj v novém vzkazu: Zůstávám dál v Kyjevě, neschovávám se! Rusové jsou barbaři

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. března 2022
08:17
Autor: ČTK, simao, ula - 
7. března 2022
23:41

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novém videu na instagramu promluvil ze své kanceláře - bojovně, o tom, že snaha Ukrajiny povede k ubránění se před agresorem a vítězství. Nedlouho předtím ve videohovoru požádal o podporu i americké Židy. Detailně přitom popsal zkázu, kterou na Ukrajině dosud napáchala ruská invazní vojska, a přirovnal to k tažení nacistické armády napříč Evropou. Zelenskyj vedle toho odvolává ukrajinské mírotvůrce - všechny vojáky ze zahraničních mírových misí.

„Zůstávám v Kyjevě. Říká se, že pondělí je těžký den. Tady je válka, takže pondělí je každý den. A také jsme si zvykli na to, že každý večer i noc jsou stejné. Dnes je 12. Už 12. den našeho boje, naší obrany. Všichni jsme tady, všichni pracujeme, jsme tam, kde máme být. Jsem v Kyjevě, stejně jako můj tým. Všichni jsou na místě. Naši hrdinové. Lékaři, zachranáři, diplomati, novináři – všichni, všichni jsme ve válce. Bojujeme silou naší armády, sílou slova a diplomacií. Podívejte se na naši zem. Všude se lidé brání, i když nemají zbraně. Ale jsou to naši lidé – jejich zbraň je odvaha, oddanost a jejich odhodlání říct: Toto je moje, nevzdám se toho,“ uvedl Zelenskyj ve svém nejnovějším projevu.

„My neustoupíme. Vše vybudujeme znovu. Naše města, která budou hezčí než ta ruská. Ti barbaři těmto místům nerozumí, oni neví, nad čím chtějí převzít kontrolu. Ukrajinská armáda bojuje dobře a nepřítel utrpěl citelné ztráty. Můžeme se pomstít – za každé zlo. Za každou raketu, za každý zničený dům,“ upozornil Zelenskyj.

„V Makarivi zničili pekárnu? Proč? Nebo chcete zničit další kostel, který byl postaven v roce 1862? Byl také utvořen humanitární koridor. K čemu? Ruské tanky stejně střílely. Dokonce podminovali cestu, na které jsme se dohodli. Cestu, po které měla přijít humanitární pomoc, jídlo a léky – pro lidi a děti v Mariupolu. Zničili i autobusy, které měly lidi odvézt. Dneska bylo další jednání v Bělorusku. Třetí a poslední. My jsme ale realisti – chceme dál vyjednávat! Nyní chci říct – zůstávám tady. V Kyjevě, na Bankově ulici. Neschovávám se. Nikoho se nebojím,“ dodal ukrajinský prezident.

Zelenskyj útočil na Rusy: Je to nacistické chování

Zelenskyj tak navázal na svou dřívější pondělní kritiku Rusů. „Je to čistě nacistické chování. Nemohu to ani jinak popsat,“ řekl Zelenskyj konferenci předsedů amerických židovských organizací. „Bombardují vše, co se hýbe,“ dodal a opět vyzval Západ, aby nad Ukrajinou zavedl bezletovou zónu. To však NATO odmítá.

Zelenskyj prošel seznam měst a obcí, které podle něj zničily ruské síly, zatímco Ukrajinci proti přesile bojovali ze všech sil, ačkoliv někteří z nich ani neměli zbraně. „Vrhají se před tanky - abyste rozuměli tomu, co se tu děje,“ řekl ukrajinský prezident. Rusové podle Zelenského nenechají lidi opustit města, která napadli, znemožňují tam dovážet jídlo a vodu a odpojují internet, televizi a elektřinu.

„To vše se dělo v době nacismu,“ zdůraznil Zelenskyj. Stávající situaci přitom přirovnal k holokaustu s tím, že zde jde o přežití ukrajinského národa.

Třináct lidí dnes podle Zelenského zemřelo při bombardování kyjevské pekárny a 50 dětských onkologických pacientů muselo být v neděli evakuováno poté, co nemocnici v metropoli zasáhla raketa.

Rusko svou invazi na Ukrajinu, kterou zahájilo 24. února, nazývá „zvláštní vojenskou operací“, jejímž cílem je Ukrajinu odzbrojit a odstranit její lídry, které označuje za neonacisty. Podle Ukrajiny a jejích spojenců si Rusko vytvořilo záminku k útoku, jehož cílem je si podrobit 44milionový národ.

Zelenskyj posluchačům řekl, že rozsah ruského útoku na jeho zemi byl stejně nečekaný a devastující, jako byly pro Američany teroristické útoky z 11. září 2001.

V úterý v podvečer Zelenskyj prostřednictvím videohovoru promluví k britským zákonodárcům, potvrdil dnes předseda britské Dolní sněmovny Lindsay Hoyle. Podle něj to pro britské poslance bude významná příležitost slyšet, co se na Ukrajině děje, přímo od hlavy státu.

Válka Rusko vs. Ukrajina
6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zelenskyj vedle toho odvolává všechny ukrajinské vojáky ze všech mírových misí ve světě kvůli obraně Ukrajiny před ruskou agresí, oznámil dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na zástupce šéfa prezidentské kanceláře, který o Zelenského výnosu informoval. Upozornil, že do misí byli vysílání především vynikající vojenští profesionálové, kteří jsou nyní potřební především pro posílení ukrajinské armády.

Zelenskyj dnes Putinovi podle listu Ukrajinska pravda vzkázal, že Ukrajinci obnoví všechna města, které Rusko zničilo - a to tak, že budou mnohem lepší než všechna ruská města dohromady. Zdůraznil také, že ruská agrese semkla celou Ukrajinu v jediný národ.

Nebojíme se vězeňských aut a pendreků. Nebojíme se tanků a kulometů. Protože na naší straně je pravda,“ prohlásil. „Víme, že nenávist, kterou nepřítel přinesl spolu s ostřelováním a bombardováním našich měst, tam nezůstane. Nezůstane po ní ani stopa. Po nepříteli nezůstane ani stopa. Všechno znovu postavíme. Uděláme naše města, které okupant zničil, lepší než jakékoliv město v Rusku,“ řekl.

Zelenskyj také zdůraznil, že ukrajinská armáda dál hájí své pozice a způsobuje nepříteli citelné ztráty. Ujistil také, že zůstává v Kyjevě a nechystá se nikam odjet.

„Neskrývám se. A já se nikoho nebojím. Tolik, kolik je potřeba k vítězství v této naší vlastenecké válce,“ napsal na instagramu, kde přidal právě i nový bojovný proslov ze své kanceláře.

Video  „Takhle umírají okupanti.“ Ukrajinci se chlubí sestřeleným ruským vrtulníkem  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa