Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slzy dalšího ruského oligarchy: Italové mu zabavili luxusní jachtu za 1,6 miliardy korun

Autor: ČTK - 
5. března 2022
10:26

Italská policie zabavila jachtu patřící Alexeji Mordašovovi, který je podle údajů magazínu Forbes třetím nejbohatším mužem v Rusku s majetkem odhadovaným na 22,7 miliardy dolarů (více než 534 miliard korun). Mordašov se po ruské invazi na Ukrajinu dostal na seznam osob, jimž EU v rámci protiruských sankcí zmrazila majetek. Finanční policie zabavila také luxusní loď ruského miliardáře Gennadije Timčenka a honosnou vilu v Toskánsku politika a podnikatele Olega Savčenka, informoval dnes italský tisk.

Úřady rozhodly o zabavení majetku v hodnotě 140 milionů eur (3,5 miliardy korun), který patří ruským občanům na sankčních seznamech, informovalo italské ministerstvo financí. Pátrání po majetku ruských oligarchů vede výbor pro finanční bezpečnost, který dále prošetřuje majetek vlivných Rusů v Itálii.

Jak dnes informoval zpravodajský server The Guardian, 65 metrů dlouhá jachta „Lady M“, jejíž hodnota se odhaduje na 65 milionů eur (1,67 miliardy korun), byla zabavena v severoitalském přístavu Imperia. V ligurském letovisku San Remu policie zablokovala také 50 metrů dlouhou jachtu „Lena“ patřící dalšímu z ruských miliardářů, Gennadiji Timčenkovi. Ten byl jedním z prvních oligarchů, na které Británie letos uvalila sankce, a od začátku roku přišel o téměř polovinu svého čistého jmění. Hodnota jeho majetku se snížila o 10,6 miliardy USD a podle Forbesu je nyní na úrovni 17,2 miliardy dolarů.

Savčenkovi, který v Dumě hlasoval pro uznání separatistických regionů na Ukrajině, policie zabavila vilu nedaleko toskánské Luccy, jejíž hodnota se odhaduje na tři miliony eur.

Ve čtvrtek francouzský ministr financí informoval o konfiskaci jachty šéfa ropného koncernu Rosněfť Igora Sečina, jehož majetky jsou terčem sankcí. Německé úřady zase zabavily megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů.

Těžař má i luxusní vilu na Sardinii

Podle italských sdělovacích prostředků si nechal Mordašov svou jachtu „Lady M“ vyrobit v roce 2013 v americké firmě Palmer Johnson. Její hodnotu magazín Forbes stanovil na 27 milionů dolarů. Šestapadesátiletý Mordašov je šéfem hutní firmy Severstal. Vlastní také asi 30 procent TUI Group, jedné z největších společností v oblasti cestovního ruchu na světě.

Podle italských sdělovacích prostředků Mordašov vlastní také vilu v hodnotě zhruba 72 milionů dolarů na pobřeží Sardinie. Zatím není jasné, zda policie zabavila i tuto nemovitost.

Válka Rusko vs. Ukrajina
18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Video  Útok na jaderný blok! 3 atentáty na prezidenta. A Rusové míří na Kyjev  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa