Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vrchol nezodpovědnosti! Útok Rusů na reaktor rozhněval Bílý dům, zmínil atentát na Putina

Aktualizováno -
4. března 2022
22:06
Autor: ČTK, amb - 
4. března 2022
19:56

Svět se podle Spojených států v noci na dnešek jen těsně vyhnul jaderné katastrofě, když vypukly boje mezi ruskými a ukrajinskými vojáky o Záporožskou jadernou elektrárnu. Na mimořádném jednání Rady bezpečnosti OSN to dnes zdůraznila velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Bílý dům později incident označil za vrchol nezodpovědnosti a odmítl výzvy, že by ruský prezident Vladimir Putin měl být zavraždeň. Ruský vyslanec Vasilij Něbenzja prohlásil, že Rusko elektrárnu neostřelovalo, zařízení však podle něj nyní hlídají ruští vojáci. Únik radioaktivního materiálu nehrozí, uvedl ruský diplomat.

Záporožská jaderná elektrárna na Ukrajině funguje normálně a nehrozí nebezpečí úniku radioaktivního materiálu. Po nočních bojích ji nyní hlídají ruští vojáci a Moskva na místo vyslala svoje inženýry, kteří umí s vybavením zacházet. Na mimořádném jednání Rady bezpečnosti OSN to řekl ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja.

Západní státy se podle něj svými varováními ohledně možných nebezpečí střelby v bezprostředním okolí největší jaderné elektrárny v Evropě snaží rozdmýchat umělou hysterii.

Něbenzja označil za lež, že by elektrárnu Rusko ostřelovalo, zopakoval již dřívější tvrzení ruských činitelů, že za požár v jedné z budov v areálu elektrárny v blízkosti jednoho z jaderných reaktorů nese zodpovědnost Ukrajina. 

Připustil však, že se v oblasti odehrály boje, v nichž figurovali ruští vojáci, kteří prý ale používali jen ruční zbraně. Ruské jednotky podle něj nyní elektrárnu hlídají, Moskva na místo vyslala rovněž svoje inženýry, kteří umí s jejím vybavením zacházet.

Velvyslanec Ukrajiny při OSN Serhij Kyslycja reagoval slovy, že ruské podání nočních událostí v jaderné elektrárně je příkladem manipulativního chování a vyzval Něbenzju, aby přestal šířit lži. Ukrajina podle něj v okolí elektrárny neregistruje zvýšenou radiaci.

USA požadují od Moskvy záruky

Spojené státy dnes při mimořádném jednání Rady bezpečnosti OSN vyzvaly Rusko, aby svoje vojáky z elektrárny stáhlo a již nezatahovalo podobná zařízení do konfliktu. 

Ruský útok na jadernou elektrárnu byl vrcholem nezodpovědnosti, uvedl později Bílý dům a dodal, že vyšetřuje, zda se Rusko nedopustilo válečných zločinů.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová rovněž reagovala na nedávný příspěvek republikánského senátora Lindseyho Grahama, v němž vysoce postavený zákonodárce napsal, že k ukončení nynější situace je nutné, aby někdo v Rusku zabil prezidenta Vladimira Putina. „Neprosazujeme zabití lídra cizí země nebo změnu režimu. To není politika Spojených států,“ zdůraznila.

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová řekla, že se svět při ruském útoku na zařízení jen těsně vyhnul jaderné katastrofě. Washington po Moskvě požaduje záruky, že k podobnému incidentu znovu nedojde.

„Díky bohu, svět se vyhnul jaderné katastrofě,“ prohlásila Thomasová-Greenfieldová a řekla, že kroky Ruska jsou nezodpovědné. „Nejen že (ruský prezident Vladimir Putin) nevyslyšel výzvy k zastavení invaze na Ukrajinu, ale právě jsme byli svědky nové nebezpečné eskalace, která představuje vážnou hrozbu pro celou Evropu a svět,“ dodala.

V noci na pátek v areálu Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny vypukl požár, informovala agentura Reuters a ukrajinská média s odvoláním na starostu nedalekého města.

Ten už dříve uvedl, že u zařízení se vedou prudké boje mezi ruskými invazními silami a ukrajinskou armádou. Požár se podařilo uhasit, oznámila v ranních hodinách ukrajinská záchranná služba. Ruský útok na atomovou elektrárnu odsoudila i Česká republika.

Video  Ruské jednotky zaútočily na jadernou elektrárnu v Záporoží.  - pro blesk-Natalja Agarkova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa