Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postrach invazních kolon: Turecký dron Bayraktar chrání Ukrajince před ruskou agresí

Autor: pohu, swp - 
6. března 2022
10:19

Bayraktar TB2 je vojenský dron vyráběný tureckou firmou Baykar. Právě Turecko tyto malé bezpilotní letouny použilo v roce 2014 jako první, když útočilo na kurdské pozice na východu země. Drony Bayraktar TB2 byly nasazeny také při vojenských operacích v Sýrii, Libyi, Náhorním Karabachu a aktuálně pomáhají ukrajinské armádě při obraně před ruskou agresí. Bayraktar lze využít k průzkumu i bojovým úkolům.

Bayraktar TB2 je dlouhý 6,5 metru, má rozpětí křídel 12 metrů a unese bojový náklad o hmotnosti 150 kilogramů. Dron disponuje čtyřmi závěsníky, na kterých může nést různé typy výzbroje, například laserem naváděné bomby MAM. Bezpilotní letouny jsou vybaveny optickou i infračervenou kamerou, laserovým označovačem a dálkoměrem.

Ovládací centrum Bayraktaru se vejde do kontejneru

Dron Bayraktar TB2 zvládne autonomní start, let i přistání. Běžně létá ve výšce okolo 5,5 kilometru, ale dokáže se pohybovat až v 8,2 kilometrech nad zemí. Maximální rychlost Bayraktaru činí 220 km/h. Letouny jsou řízeny z ovládacího centra, které se vejde do standardního kontejneru. Obsluha je tedy mobilní a poměrně nenápadná.

Bayraktar umí poskytnout perfektní informace pro navigaci dalších jednotek nebo může zaměřené cíle pomocí raket sám zničit. Při navádění laserovým paprskem je dostřel raket zhruba 8 kilometrů. Ještě o 6 kilometrů delší dostřel nabízí bezpilotní letoun při využití satelitního navádění. Cena Bayraktaru TB2 se šplhá k 5 milionům dolarů (téměř 116 milionů korun). Na podobnou částku vyjde i řídící centrum.

Bayraktar TB2 na Ukrajině

Ukrajina si drony Bayraktar TB2 od Turecka objednala v roce 2019. Objednávka čítala 12 letounů a několik řídících center. Později země zakoupila nejméně další čtyři desítky dronů. V akci se Bayraktary objevily již na Donbasu během loňského podzimu a ukrajinská armáda na ně spoléhá také nyní při ruské invazi. Bezpilotní letouny využívá především při útocích na vojenské kolony.

5:59
26. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

Kompletní online
Video  Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa