Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Řízená protitanková střela NLAW se Ukrajincům osvědčila: Jak funguje a k čemu se hodí?

Autor: pohu, swp - 
5. března 2022
13:46

MTB LAW známá také pod zkratkou NLAW je protitanková řízená střela (PTŘS, v ang. ATGM – Anti-Tank Guided Missile) krátkého dosahu. Komplet NLAW vyvinula švédská společnost Saab Bofors Dynamics ve spolupráci s britskou firmou Thales Air Defence. Vývoj zbraně byl dokončen v roce 2002. NLAW najdete ve výzbroji armády Velké Británie, Švédska, ale rovněž Finska, Švýcarska, Saudské Arábie, Indonésie a nově Ukrajiny.

Cena NLAW je nižší, ale Javelin dává více možností

NLAW představuje levnější alternativu amerických protitankových střel Javelin. Zatímco pořizovací cena jedné střely u Javelinu se pohybuje okolo 180 tisíc dolarů (více než 4 miliony korun), řízená střela NLAW stojí přibližně čtvrtinu. Stejně jako americký systém lze i NLAW odpálit z ramene – celý komplet váží zhruba 12,4 kilogramu. Ani další aspekty se od Javelinu příliš neliší. Vojáci mohou okamžitě po výstřelu změnit stanoviště a ostřelovat cíle také z prostorů uvnitř budov.

Pár významných rozdílů mezi oběma systémy ale existuje. Protitanková střela NLAW má mnohem menší dosah, konkrétně v rozmezí 20–800 metrů (u Javelinu činí dosah až 4 kilometry). Americký komplet spoléhá na infračervené navádění, trajektorie střely NLAW je řízena počítačem. Obsluha proto musí před vypuštěním střely zaměřený cíl po dobu 3 sekund sledovat. NLAW neútočí přímo – ve chvíli, kdy se nachází nad horní částí tanku či obrněného transportéru, odpálí směrem dolů tandemovou nálož. Vzhledem ke svým vlastnostem se NLAW hodí spíše pro městskou válku nebo střelbu v členitém terénu.

NLAW v akci na Ukrajině

Protitanková střela NLAW má Ukrajině pomoci při obraně před ruskou agresí. Ukrajinci zbraně získali od Velké Británie. Podle dostupných informací dodali Britové na Ukrajinu v posledních měsících minimálně 2 000 PTŘS tohoto typu. Spolu se zbraněmi přiletělo i několik desítek britských vojáků, kteří měli za úkol výcvik obsluhy NLAW.

16:40
19. 4. 2024

OBRAZEM: Dopady ruského útoku na ukrajinské město Dnipro, který měl přinejmenším dvě oběti na životě.

15:58
19. 4. 2024

Litva a Polsko specifikovaly, kterak dopadly lidi podezřelé z brutálního útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. Polská policie uvedla, že dvojici polských občanů zadržela na základě evropského zatykače a že případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. „Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky,“ dodal.

14:55
19. 4. 2024

„Od hybridního útoku Běloruska z listopadu 2021 proti Litvě, Lotyšsku a Polsku všichni víme, jak Putin a jeho spojenci využívají migranty k testování naší obrany a snaží se nás destabilizovat,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Finska. „Teď se Putin soustředí na Finsko,“ dodala.

Helsinky koncem loňského roku uzavřely 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem v reakci na zvyšující se počet migrantů přicházejících z třetích zemí do Finska přes ruské území. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela. Na začátku dubna Finsko uzávěru pozemních přechodů prodloužilo na neurčito a na seznam přidalo několik přístavních hraničních přechodů.

Kompletní online

Video  Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa