Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fronty před ruskou Sberbank: Z „bezpečnostních důvodů“ zavřela pobočky! Bojkot vyhlašují i firmy

Aktualizováno -
25. února 2022
14:25
Autor: ČTK - 
25. února 2022
13:00

Některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlašují bojkot služeb banky Sberbank CZ. Ve čtvrtek a dnes se před některými jejími pobočkami tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o jejím fungování. Kolem dnešního poledne nefungovalo internetové bankovnictví Sberbank CZ, banka pak ve 14:00 všechny své pobočky uzavřela - dle jejího vyjádření z bezpečnostních důvodů.

Dlouhé fronty se během celého dopoledne tvořily například u pobočky Sberbank v pražské ulici Na Příkopě, lidé čekali i dvě hodiny, než se dostali na řadu. Podle redaktora Blesk Zpráv, který byl na místě, se pak s úderem 14:00 pobočka uzavřela. „Z bezpečnostních důvodů,“ stojí na ceduli, která se objevila na dveřích. To potvrdila také mluvčí banky Radka Černá. „Bohužel se objevily bezpečnostní problémy na našich pobočkách. Naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům,“ uvedla Černá.

Banka Na Příkopě zavřela před nosem seniorce, která tam chtěla zrušit účet a převést peníze jinam. „Když to uděláme všichni, banka zkrachuje,“ vysvětlila Blesku. „Byla jsem na Smíchově a tam mají napsáno, že bankomat funguje, ale to je mi k ničemu, protože nemám kartu,“ dodala.

Podobná situace nastala i u pobočky banky v Lazarské ulici. Několik zmatených lidí tam krátce po uzavření klepalo na dveře, uvnitř přitom bylo ještě několik zákazníků, kteří přišli včas. „Tak to nás doběhli,“ ulevil si muž, který přišel také až po uzavření pobočky. Banka počítá s tím, že v dalších dnech už budou pobočky opět standardně otevřené, klienti mohou využívat on-line bankovnictví a bankomaty. 

Černá už dříve uvedla, že Sberbank CZ analyzuje stávající situaci. „Naším hlavním cílem je poskytovat služby a servis našim klientům na úrovni a v rozsahu jako doposud a zajistit co nejlepší fungování banky,“ řekla ČTK. Stoprocentním vlastníkem banky je Sberbank Europe, tedy evropská finanční instituce s evropskou bankovní licencí.

Sberbank CZ je česká banka, kterou reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120 000 klientů. Ruská sestra Sberbank je z více než 50 procent vlastněna ministerstvem financí Ruské federace.

„Sberbank Online je momentálně nedostupný, na opravě intenzivně pracujeme,“ sdělila dnes banka.

Sberbank bojkotují i firmy

Některé české firmy dnes uvedly, že přestávají služby banky kvůli situaci na Ukrajině využívat. „Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování,“ řekl dnes ČTK zakladatel finančně poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

„Připojíme se k ostatním a ukončíme veškeré finanční operace se SberbankCZ, jelikož konečným příjemcem ze zisku je, přes SberbankAG, ruská Sberbank vlastněná Ruskem,“ uvedl podnikatel s kosmetikou Tomáš Vlasák.

Na českém trhu působí také Expobank, jejímž hlavním akcionářem je od roku 2014 ruský finančník Igor Kim.

„V tento moment si nejsme vědomi jakéhokoliv dopadu dosud zveřejněných sankcí na naše podnikání v České republice. Expobank CZ je českou bankou s 31letou tradicí na zdejším trhu, sídlí v Praze, vede ji české představenstvo a většinu klientely tvoří Češi a české firmy. Expobank CZ je samostatná banka vykonávající bankovní činnost na území České republiky v souladu s licencí udělenou jí Českou národní bankou,“ řekl Lidovým novinám mluvčí banky Jakub Švestka.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání vlády připomněl, že vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100 000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny. Česká národní banka sdělila, že situaci kolem Sberbank monitoruje a z pozice dohledu i řeší. U poboček banky v Brně či Praze sledovali situaci na žádost personálu policisté a strážníci, podle zjištění ČTK ale nezasahovali.

Video  Kyjev pod palbou, prezident a vláda v ohrožení! Kličko se chystá do boje.  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa