Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

„Situace je děsivá.“ Fialu zasáhla slova prezidenta z bunkru, Ukrajinu řešili lídři EU do rána

Autor: Jakub Tomek, ČTK, Mii, swp - 
25. února 2022
03:37

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se v noci na dnešek shodli na zavedení dosud nejtvrdších sankcí proti Rusku za jeho agresi na Ukrajině. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) zazněla mezi představiteli jednota. Jako nejsilnější moment celého jednání popsal moment, když se s lídry z bunkru spojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „To nenechalo lhostejným nikoho,“ uvedl Fiala.

„Musím říct, že zaznívala naprostá jednota. Jednota evropských zemí, pokud jde o podporu Ukrajiny, pokud jde o odsouzení ruské agrese,“ řekl Fiala na tiskové konferenci v pátek ve 3 ráno. Jednání lídrů nakonec trvalo přes šest hodin, začalo ve čtvrtek večer. 

Fiala zmínil zejména jeden konkrétní aspekt. „Vrcholným momentem dnešního setkání byl okamžik, kdy se připojil živě k nám ukrajinský prezident a z těžkých podmínek, nějakého bunkru v Kyjevě, na nás apeloval, abychom Ukrajině pomohli, abychom si uvědomili vážnost situace. To nenechalo lhostejným nikoho,“ popisoval premiér. 

NATO je podle Fialy připraveno poslat asi dalších 400 vojáků na posílení východního křídla. „Vedou se teď debaty kam a jak. To záleží na dohodě Severoatlantické aliance. Dnes se zúčastním s prezidentem Zemanem summitu NATO, který se uskuteční odpoledne. Posílení východního křídla NATO je na místě, je to důležité,“ uvedl Fiala s tím, že současná situace je děsivá.

Česko odstřižení Ruska od SWIFT podporuje

Postihy, na kterých se dnes lídři EU shodli, mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Zasáhnou také 70 procent ruského bankovního trhu, řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Šéfové unijních států se shodli, že chtějí přijmout sankce, které budou mít „masivní a tvrdé“ následky. Podle von der Leyenové mimo jiné znemožní ruské elitě ukládat své peníze v Evropě. Zakázáno bude dodávání klíčových součástek ruským rafinériím, což podle šéfky EK překazí jejich modernizaci. Omezen bude také přístup Ruska ke klíčovým technologiím, včetně například polovodičů.

Naproti tomu na vyřazení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, který navrhovala řada zemí v čele s pobaltskými státy, se lídři během schůzky neshodli. Fiala za Česko uvedl, že odstřižení Ruska od SWIFT podporuje.

Video  Zmrazení víz pro Rusy i zavření konzulátů ve Varech a Brně. Fiala oznámil kroky proti Rusku  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa