Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Keith z Rolling Stones: Ježíši, Havel je bezva chlap!

Autor: Markéta Reinischová - 
19. prosince 2011
09:46

Na první setkání s Václavem Havlem (†75) nemůže zapomenout kytarista Rolling Stones Keith Richards (68). Ve své autobiografické knize "Život" mu věnoval jednu stranu, kde popisuje, jak je hrdý na to, že se mohl s Havlem setkat a jak tehdejší prezident prožíval nasvícení pražského Hradu, které zaplatili Rolling Stones.

Koncert Rolling Stones v roce 1990 měl příchuť jedinečné události, zvláště když se slavná kapela nechala přesvědčit od tehdejšího prezidenta Václava Havla. Na Strahov se 18. srpna hrnuly davy, lístky za 250 korun se prodávaly i v maringotkách u stadionu. Takhle na koncert a setkání s Václavem Havlem vzpomíná kytarista Keith Richards.

"Na konci turné Steel Wheels jsme osvobodili Prahu, nebo nám to tak aspoň připadalo. Rána Stalinovi do čumáku. Odehráli jsme tam koncert krátce po revoluci, která ukončila komunistický režim. „Tanks Are Rolling Out, Stones Are Rolling In.“ Stálo na plakátech, tedy tanky se valí pryč, Kameny se valí do Prahy."

Jsem hrdý na to, že jsme se setkali

Pár měsíců před tím získal Václav Havel nekrvavým převratem Československo. Skvělý tah: tanky jely pryč, teď tady budou Kameny. "Byli jsme rádi, že se toho můžeme účastnit. Havel je možná jediná hlava státu, která přednesla (nebo ji vůbec napadlo přednést) projev o tom, jakou roli sehrála rockandrollová muzika v politických událostech, které vedly k revolucím ve východoevropském bloku. Je to taky jediný politik u kterého jsem hrdý, že jsem se s ním sešel. Milý chlap. Měl obrovský měděný dalekohled. Když se stal prezidentem, natočil ho na vězeňskou celu, kde strávil šest let. „A každý den se tam dívám a snažím se všechno pochopit,“ říkal.

"Nasvítili jsme pro něj sídlo hlavy státu. Oni si to nemohli dovolit, tak jsme poprosili Patricka Woodrofta, našeho osvětlovačského guru, aby ten ohromný hrad nasvítil. Patrick mu z toho udělal učiněný Tádž Máhal. Dali jsme Václavovi malé bílé dálkové ovládání s vyplazeným jazykem. Obcházel nasvícený Hrad a najednou sochy ožily. Byl jako děcko, mačkal tlačítka a vykřikoval radostí. Málokdy se s prezidentem setkáte takhle a ještě si u toho řeknete: Ježíši, to je bezva chlap."