Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Poslední gesto lásky: Havel přepsal majetek na svou milovanou Dagmar

Autor: ljš - 
18. prosince 2011
16:44

Jakoby tušil, že mu nezbývá mnoho času... V polovině října přepsal Václav Havel legendární chalupu Hrádeček, centrum disidentského odporu a místo jeho srdci nejmilejší, na svou manželku Dagmar, ženu, která po jeho boku stála do poslední chvíle. Bylo to jedno z posledních veřejných gest lásky vůči jeho milované ženě.

Doufám, že to není předzvěst toho, že si prezident uspořádává své věci před smrtí,“ řekl tehdy Blesku někdejší disident a Havlův známý Stanislav Penc. Až dnes se ukázalo, jak blízko byl pravdě.

Havlovi sice označovali převod exprezidentových nemovitostí jen za "technický" krok, ale optikou smutných událostí, které rodinu potkaly se zdá, že Havel chtěl svůj Hrádeček vložit do rukou nejspolehlivějších a zároveň svou ženu zajistit.

Hrádeček koupil Havel už v roce 1967 se svou první manželkou Olgou za 25 tisíc na inzerát. Rázem se z něj stalo centrum boje proti režimu. Havel se tam stýkal s kamarády disidenty a nějakou dobu tam i trvale bydlel - to, když pracoval v trutnovském pivovaru. Po roce 1989, když se stal prezidentem tam dokonce přijímal i některé státní návštěvy, například svou přítelkyni Madeleine Albrightovou nebo tehdejšího generálního tajemníka OSN Koffi Annana. V posledních letech pak jezdil na Hrádeček především relaxovat a léčit se z vleklé nemoci.

Havel banner Havel banner | Blesk