Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemřel Václav Havel: Za ruku ho držela manželka Dagmar

Autor: Hana Höschlová, gam - 
18. prosince 2011
15:28

Pro bývalého prezidenta Václava Havla (†75) truchlí nejen Česká republika, ale celý svět. Největší bolest v srdci ale zažívá vdova Dagmar Havlová (58). Byla se svým mužem, když v neděli ráno na svém milovaném Hrádečku naposledy v její náruči vydechl.

Václav Havel byl ke své ženě uznalý. Mnohokrát řekl, že to je právě jeho žena, kdo mu prodlužuje život. A několikrát mu ho prý vlastně zachránila.

Dagmar se kvůli lásce k Havlovi vzdala svého života i divadla. Oblíbená herečka nastoupila od svatby v lednu 1997 nelehkou dráhu první dámy. Vzdala se beze zbytku milované herecké práce. Bylo to těžké rozhodnutí. „Lehké to pro mě nebylo,“ řekla Dáša v nedávném rozhovoru. „Kdo by rád začínal od nuly? Kdo by byl rád vystaven životním zkouškám?“ posteskla si ve vzpomínkách Havlová před pár týdny.

Pečovala poslední měsíce o svého těžce nemocného muže a přitom měla sama zdravotní problémy. Blesk.cz ji vyfotil při návštěvách lékaře v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Bývalá první dáma hodně zhubla, působila unaveně a vyčerpaně. Není divu. Musela dodávat síly Václavovi a ještě k tomu vést velkou domácnost, v níž žije i její maminka Markéta. A k tomu Dáša přijala roli v seriálu Sanitka 2. Poslední týdny byly pro ni nejhorší v životě.

Havel banner Havel banner | Blesk