Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemřel Václav Havel: Dagmar utěšovala dcera Nina

Autor: gam - 
18. prosince 2011
15:35

Manželka zesnulého exprezidenta Václava Havla (†75) Dagmar Havlová (58) nyní prožívá nejtěžší okamžiky svého života. Se svým milovaným manželem byla až do poslední chvíle, když Havel zemřel v neděli ráno ve spánku. Na Hrádeček do Trutnova dorazila odpoledne dcera Nina Veškrnová, aby svou maminku v žalu po hrozné ztrátě podpořila.

Nina přijela za svou maminkou Dagmar, co nejdříve to šlo. Po druhé hodině dorazila vládním autem s ochrankou v černém kabátě a obličej si kryla tmavými brýlemi. Bylo vidět, jak moc pro ni bude těžké vidět truchlící maminku. Dagmar byla se svým manželem Václavem do poslední chvíle. V neděli ráno vydechl v její náruči naposledy.

U Dagmar byl po celou dobu i osobní lékař Václava Havla Tomáš Bouzek. Po třetí hodině pak odjel svým vozem pryč z Hrádečku. Dagmar by měla strávit na Hrádečku ještě celou neděli. V pondělí by se už měla sejít na pražském Hradě s prezidentem Václavem Klausem, aby se domluvili na státním pohřbu. Nyní se všichni snaží Havlovou utěšit, aby byla schopna co nejdříve vystoupit na veřejnosti.

Václav Havel zemřel v tichosti ve spánku. "Dnes nás opustil Václav Havel. V jeho poslední chvíli s ním byla jeho manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o něj také v posledních měsících staraly," uvedly stručně oficiální stránky exprezidenta.

Havel dlouhá léta trpěl dýchacími obtížemi. Při operaci mu kvůli nádoru byla odstraněna téměř polovina plic. Minulý rok ho velmi vyčerpalo natáčení filmu Odcházení.

Havel už od března bojoval s vážným zánětem dýchacích cest. Od té doby téměř stále pobýval na Hrádečku na Trutnovsku. Do Prahy naposledy přijel minulou sobotu, kdy se tu setkal s tibetským duchovním dalajlámou.

Havel banner Havel banner | Blesk