„No, ten program je náročnej proto, že nejsem zdráv, jinak to není nic neobvyklého, mám dneska jen dvě akce. Ta raní nevyžadovala ode mne nic zvláštního a ta druhá je udělování cen a ta náročná pro mě už bude,“ vyprávěl  Václav Havel při jízdě vozem. „Problém je v tom, že nejsem zdráv. Mám poloviční energii a všechno mě namáhá. Nemám rovnováhu, a proto nosím hůl.“

Havel se i přes svůj špatný zdravotní stav snažil stále vtipkovat. „Všichni tady pijou a já jsem neměl jedinýho panáka za celý den, neměl jsem za celý den žádné pití. Šampaňské bych chtěl,“ říkal Havel na kameru a svým poradcům.

Reportérka poté Havlovi položila ještě několik otázek. Jak například vypadal Havlův běžný den na sklonku jeho života? „Já se snažím a pokouším se vydobýt si nějaké takové souvislejší časové části, kdy bych nebyl ničím rušen a ničím rozptylován, abych mohl něco napsat, potřebuju k tomu soustředění. Doufám, že v listopadu a v prosinci se mi podaří někam skrýt a něco napsat,“ řekl Havel, který nejraději trávil dny rozjímáním a přemýšlením nad novou tvůrčí prací.

Havel se dokonce svěřil, že si občas zašel sednout do hospody mezi obyčejné lidi. „Ale jo do hospody jdu. To dělám často a prochází mi to celkem bezproblémově. Někteří lidi si tak šuškaj, jestli to jsem já nebo je to nějaký můj dvojník. Lidi přicházejí a přejou mi a jiný na mě pokukují a jiní si mě nevšímají,“ vyprávěl Havel.

Exprezident se těšil, jak v penzi napíše další knihu nebo divadelní hru. Jenže stále měl prý nějaké povinnosti a nebyl na to čas. „Rád bych napsal nějakou knihu, na to ale potřebuju čas a soustředění a to těžko získávám. Mám povinnosti, které se odříct nedají a ty mne rozptylují. Nejsem typ, který napíše jedno jednání a pak si odskočí. Potřebuju na to více času, abych se nerozptyloval a pak něco napíšu.“

Toužil po tom, napsat na podzim novou divadelní hru. To už se mu bohužel nepodaří. „Ještě zbývá hodně věcí, které já sám po sobě chci. Rád bych napsal divadelní hru na podzim. Neustále se to ale mění. Radši o tom nic nebudu říkat. Mám takovou určitou vizi.“ Nakonec přišla řeč i na oblíbený Havlův Hrádeček, kde prožil mnoho šťastných let a kde nakonec v prosinci zemřel.

„Hrádeček je můj domov, mám jej 45 let. Hodně se toho tam odehrálo od velkých koncertů, až po různá disidentská setkání, Charta a Několik vět tam vznikaly. Rockový zpěváky jsem tam dal dohromady,“ vzpomínal s úsměvem prezident, který navždy zůstane v našich srdcích.

VIDEO: 17. listopad 1989: Rekonstrukce událostí - co vše se dělo?

Video
Video se připravuje ...

17. listopad 1989: Rekonstrukce událostí - co vše se dělo? Videohub

Fotogalerie
25 fotografií