Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maďaři řekli NE uprchlickým kvótám. Referendum je kvůli nízké účasti neplatné

Autor: ČTK, tmp - 
2. října 2016
21:20

Celkem 98,2 procenta maďarských voličů, kteří odevzdali hlas v dnešním referendu, odmítlo kvóty na přerozdělování migrantů v Evropské unii. Vyplývá to ze sečtení 94,8 procent hlasů, uvedla agentura Reuters s odkazem na internetové stránky volební komise. Hlasování je ale podle všeho kvůli nízké účasti neplatné.

Pro platné referendum bylo potřeba, aby hlasovala polovina všech voličů. Odborníci odhadovali účast na 42 až 46 procent. V 15:00 SELČ byla účast jen 30,66 procent voličů, o dvě a půl hodiny později to bylo 39.88 procenta, citovala maďarská agentura MTI z údajů volební komise.

Podle krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) jsou výsledky referenda "osobním selháním" Viktora Orbána. Jak uvedl šéf strany Gábor Vona, vládnoucí strana Fidesz by se teď neměla snažit výsledky hlasování omlouvat, ale spíše přiznat, že "selhala". Vůdce Jobbiku v této souvislosti vyzval Orbána k odstoupení. Maďarští voliči podle něj nevyslali vzkaz do Bruselu, ale jde o vzkaz určený právě maďarskému premiérovi.

Místopředseda parlamentu za vládní stranu Fidesz Gergely Gulyás označil i přes nízkou volební účast referendum za "jasné vítězství". Jeho strana bude prý respektovat vůli lidu. Jak poslanec uvedl, podle zákona je náleží konečné rozhodování parlamentu, ale "politicky je to vůle voličů, která bude následována".

Vítězství ale oznámil i předseda opoziční strany Demokratická koalice Ferenc Gyurcsány, bývalý předseda socialistické vlády. Viktor Orbán podle něj s referendem zariskoval, utrpěl ale obrovskou porážku. "Vyhráli jsme," oznámil Gyurcsány na shromáždění své strany.

Již podle průzkumů před hlasováním se očekávalo, že drtivá většina Maďarů kvóty odmítne, což premiéra Viktora Orbána doma posílí a povzbudí ho v hádkách s Bruselem. Čísla o účasti během dne ale již naznačovaly, že bude předseda vlády nejspíš zklamán, uvedla agentura Reuters.

"Myslím, že jestliže bude účast okolo 40 procent, bude to pro Viktora Orbána a jeho vládu fiasko," uvedl před skončením hlasování maďarský analytik Attila Juhász. Ten odhadoval volební účast mezi 44 a 46 procenty.

Orbán ještě v sobotu vyzýval Maďary, aby přišli hlasovat a kvóty odmítli. "Referendem můžeme vyslat poselství všem Evropanům, říci jim, že je to na nás, evropských občanech, abychom společnými silami přivedli EU k rozumu, nebo ji nechali rozpadnout se," uvedl.

Deneček ( 3. října 2016 02:16 )

Každopádně z toho počtu,co se dostavila vyplývá,že migranty nechtějí.

eda22 ( 3. října 2016 00:00 )

Je vidět, že migrace není pro Maďary důležité téma, navzdory vládní masírce. Orbán dostal pěkně na frak. Může to zamlouvat jak chce.

xyht ( 2. října 2016 23:42 )

vysrat na hrob ,žádný kytky ,u nás by to dopadlo obdobně

Digitt ( 2. října 2016 22:19 )

Idioti no. Osobně bych to bral tak, že těm co nepřišli je osud země a Evropy u ***e, takže jako bernou minci bych bral těch 40% co hlasovat přišli.

Lucio1 ( 2. října 2016 20:14 )

Tak to jsou pěkně hloupí, jestli budou mít tak malou účast..

Zobrazit celou diskusi