Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dají Maďaři stopku uprchlíkům? Od rána hlasují v referendu

Autor: ČTK, val - 
2. října 2016
08:03

V Maďarsku se od nedělního rána hlasuje v referendu o postoji ke kvótám na přerozdělení uprchlíků v rámci EU. Vláda Viktora Orbána tím chce vyslat Unii vzkaz, že odmítá povinné přijímání imigrantů. Podle průzkumů většina Maďarů tento postoj sdílí. Není však jisté, zda přijde hlasovat alespoň polovina voličů, což je podmínka pro to, aby referendum bylo platné.

Volební místnosti se otevřely v 06:00 středoevropského času a hlasování potrvá do 19 hodin.První předběžné výsledky se očekávají hodinu po uzavření volebních místností. V prvních pěti hodinách podle úřadů odhlasovalo 1,3 milionu z přibližně 8,3 milionu oprávněných voličů, účast dosáhla tedy 16,37 procenta. V Budapešti je účast nižší než na venkově. 

Očekává se, že drtivá většina Maďarů kvóty odmítne, což Orbána doma posílí a povzbudí v půtkách s Bruselem, poznamenala agentura Reuters. 

Sám Orbán, který hlasoval v Budapešti, novinářům řekl, že by příští týden - vyzbrojen vyzněním referenda - chtěl jet do Bruselu a začít jednat. „S pomocí výsledku referenda - pokud to bude náležitý výsledek - zkusím dosáhnout toho, abychom v Maďarsku nemuseli přijímat lidi, s nimiž nechceme žít,“ řekl. Naznačil, že po referendu by mohly následovat i změny v ústavě. 

Žena demonstrující proti Viktoru Orbánovi drží transparent s nápisem: „Zastavte válku, jestli chcete zastavit uprchlíky.“ Žena demonstrující proti Viktoru Orbánovi drží transparent s nápisem: „Zastavte válku, jestli chcete zastavit uprchlíky.“ | AP Photo/Vadim Ghirda

Orbán ještě v sobotu vyzýval Maďary, aby přišli hlasovat a kvóty odmítli. „Referendem můžeme vyslat poselství všem Evropanům, říci jim, že je to na nás, evropských občanech, abychom společnými silami přivedli EU k rozumu, nebo ji nechali rozpadnout se,“ uvedl v příspěvku v deníku Magyar Idök.  

Maďarská vláda je v Bruselu a v některých dalších západních metropolích ostře kritizovaná za tvrdou protiimigrační politiku. Orbán ale tvrdí, že Maďarsko uzavřením hranic před ilegální migrací jen plní své povinnosti a chrání vnější hranice Evropské unie.  

 Maďarska se v rozhovoru s nedělníkem Welt am Sonntag zastal také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. „Kdyby naším nejvyšším cílem nebylo od začátku rozdělování běženců, ale ochrana vnějších hranic, pak by se podle mě toto referendum v Maďarsku nemuselo nikdy konat,“ řekl.