Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Trump vzkázal Evropě: Zastavte migranty, nebo to tu za deset let nepoznáte

Autor: ČTK, mb - 
28. června 2016
13:20

Republikánský kandidát na post prezidenta USA Donald Trump (70) se ostře vymezil vůči uprchlické krizi v Evropě. Muž známý záměrem zbudovat zeď na hranici USA a Mexika varoval, že pokud Evropa nezastaví příliv imigrantů, kontinent bude za deset let k nerozeznání. Při návštěvě Skotska také prohlásil, že může dojít k rozpadu Evropské unie, ostatní státy prý budou následovat příkladu Velké Británie.

„Nepustil bych je (do Evropy). Pomohl bych jim, ale poslal bych je zpátky a možná vytvořil cosi na způsob bezpečných zón,“ prohlásil kontroverzní miliardář Trump ve Skotsku na adresu imigrantů proudících do Evropy.

„Budete s tím muset něco udělat. Nemůžete dovolit, aby se tohle stalo Evropě. Pro mne by bylo daleko jednodušší říci, že je přijmu s otevřenou náručí, ale pak bude Evropa za deset let k nerozeznání,“ uvedl Trump.

Donald Trump proslul ve své předvolební kampani kontroverzními výroky, největší nevoli vzbudily jeho komentáře ohledně mexických přistěhovalců, které označil za „znásilňovače“. Na hranici USA a Mexika pak Donald Trump plánuje postavit obrovskou zeď v případě, že se stane americkým prezidentem.

„Trumpe, přestaň šířit nenávist“

Miliardář si svými postoji vytvořil řadu kritiků, jeho shromáždění se v USA často stávají terčem protestujících. Nejinak tomu bylo i ve Skotsku. Návštěvu Donalda Trumpa narušila skupinka demonstrantů, kteří vtrhli na jeho golfové hřiště s transparenty jako „Trumpe, přestaň šířit nenávist“.

Sám Trump poté protestující přirovnal ke svým dřívějším republikánským protikandidátům. „Nic se neděje, porazil jsem je,“ řekl republikánský kandidát. Na dotaz, jestli mu nevadí nedostatek podpory ze strany evropských vůdců, odpověděl, že je mu to jedno a záleží mu jen na názoru Američanů.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

Kdo jsou děti Donalda Trumpa - Podívejte se