Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Trumpa vychválila „první dáma“. Opsala projev od Obamové?

Autor: ČTK, bud - 
19. července 2016
08:25

Donald Trump je tím nejlepším kandidátem na prezidenta Spojených států. Na republikánském sjezdu Clevelandu to prohlásila Trumpova manželka Melania. Mimo jiné prohlásila, že Trump představuje správný a potřebný vzor pro mládež a že její muž zastupuje nejen bohaté Američany, ale i ty chudé. Téměř okamžitě se objevila kritika, že Melania svůj projev okopírovala od manželky současného prezidenta Michelle Obamové.

„Pokud hledáte někoho, kdo za vás bude bojovat, tak on je tím pravým. Nikdy a za žádných okolností se nevzdá,“ prohlásila Melania na adresu svého muže jako možného budoucího prezidenta. Trump, který se na pódiu nečekaně objevil a krátkým proslovem uvedl svou ženu k řečnickému pultu, Melanii delegátům sjezdu představil jako budoucí první dámu.

Podívejte se na část projevu Trumpovy manželky:

Video  Místo Donalda Trumpa se za řečnický pultík postavila jeho manželka.  - Reuters
Video se připravuje ...
Trumpová, která se narodila ve Slovinsku v době, kdy bylo součástí Jugoslávie, vylíčila svůj životní příběh. Obzvláště pak zdůraznila získání amerického občanství, což je podle ní pocta, které není na světě rovno. „Velmi miluji Ameriku, stejně jako můj muž,“ řekla.

„Donald je báječný vůdce, který nyní bude pracovat pro vás,“ řekla s tím, že Trump jako prezident nikdy nikoho nenechá v potížích. Jako první dáma se chce věnovat těm nejpotřebnějším, především pak dětem a ženám. Zavázala se, že jejím cílem bude zajistit všem dětem v USA bezpečí a přístup ke vzdělání.

„Donald je nejlepší,“ vychválila Melania svého manžela. „Donald je nejlepší,“ vychválila Melania svého manžela. | EPA

Ohlasy: Projev je plagiát!

Projev Trumpové byl očekáván s napětím, neboť sice svého manžela během jeho prezidentské kampaně opakovaně podpořila, nikdy však nevystoupila na takto zásadní. Okamžitě se však objevila kritika amerických médií, podle kterých Melanie přinejmenším v jedné části okopírovala projev, který u stejné příležitosti v roce 2008 pronesla manželka současného prezidenta Michelle Obama. Neuvěřitelnou podobu projevu už ve svém večerním vysílání analyzovala také televize CNN.

Shoda je například v části, kde mluvila o hodnotách pro následující generace Američanů a o dětech, pro které je cesta k úspěchu limitována pouze jejich vlastními sny a touhami. Některé pasáže prý vypadají, jako by je někdo slovo od slova zkopíroval.

pajojo ( 19. července 2016 11:45 )

Vycpala si pr.delku po Pipe a chce se podobat Kate .

Zobrazit celou diskusi