Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko přijme další uprchlíky: Křesťané zůstanou v Praze i na západě Čech

Autor: ČTK, sou - 
16. března 2016
14:24

Do Prahy přiletí další skupina iráckých uprchlíku ze seznamu Nadačního fondu Generace 21. Sedm mužů, šest žen, deset dětí a teenagerů přiletí z iráckého Erbílu nízkonákladovým spojem v neděli odpoledne. Většina z nich zůstane v Praze, kde budou v prvních dvou měsících bydlet v hotelu v pražském Braníku. Zbylých osm zamíří do Smilovic. Na přijetí uprchlických rodin se připravují i na západě Čech. 

Celkem 23 křesťanských uprchlíků čeká, stejně jako předchozí skupiny, intenzivní proces seznamování s českou kulturou, společností a jazykem. Zhruba po dvou měsících by se měli nastěhovat do klasických bytů a poté budou další zhruba čtyři měsíce procházet integračním procesem. Během této doby by měli získat azyl. Komplexní péči o ně v té době budou zajišťovat odborné organizace. Ve Smilovicích, kam zamíří osm iráckých křesťanů, se o ně stará Slezská diakonie. 

V Praze má převzít koordinaci Armáda spásy. Včetně 15 lidí, kteří přiletí v neděli, by se měla postarat celkem o 22 křesťanských uprchlíků, což představuje zhruba 5 rodin. „Armáda spásy na tuto žádost kladně reagovala a vstoupili jsme tak do všech potřebných vyjednávání. Těmto rodinám jsme již pomohli zajistit ubytování, odpovědní budeme i za přihlášení dětí do škol, na jazykové kurzy nebo pomůžeme zajistit překladatelské služby a doprovody na státní úřady,“ uvedl kapitán Petr Janoušek z Armády spásy, který je pověřen koordinací přemístění křesťanských uprchlíků. 

Armáda spásy bude nápomocna při zajištění veškeré sociální pomoci, ale také například hledání pracovního místa. A to po dobu zhruba jednoho roku. 

Iráčané už před odletem prošli bezpečnostní prověrkou a lékařským vyšetřením 

„Po zhruba půl roce jim začneme hledat práci, za kterou se mohou přestěhovat kamkoliv v České republice. Práci budeme vybírat z nabídek, které shromažďujeme od soukromých podnikatelů a firem. Zároveň budeme vybírat místa, kde mezi sebe uprchlíky přijmou místní věřící,“ řekl ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant. 

Iráčané, které Nadace 21 zařadila na svůj seznam 153 křesťanských uprchlíků, už před odletem prošli bezpečnostními prověrkami českých bezpečnostních služeb a pohovory s českými státními orgány. „Tito lidé přicházejí z prostředí, které jim jasně dává najevo, že v něm nejsou vítáni. Přišli o své domovy, byli pronásledováni a stejně jako většině křesťanů v této oblasti jim hrozilo nebezpečí smrti. V České republice chtějí najít bezpečí a šanci na nový život,“ přiblížil motivaci uprchlíků Talafant, podle kterého uprchlíci absolvovali také předodjezdové lékařské prohlídky a dalšími projdou po příletu na naše území. 

 

Pokud vše proběhne podle plánu, mělo by tak v neděli být v České republice už 91 lidí z celkového plánovaného počtu 153 křesťanských uprchlíků. 

Na západě Čech se připravují na příchod až 50 rodin 

Diecézní charita Plzeň se připravuje na přijetí zhruba 50 rodin azylantů v Plzeňském a Karlovarském kraji. Nyní prověřuje a připravuje nabídky ubytování a práce a začíná jednat s městy a obcemi. Charita ČR má letos kontrakt s ministerstvem vnitra na zajišťování integrace migrantů všech národností, jimž bude přiznána mezinárodní ochrana. 

Zatím nelze říci, z jakých zemí budou. Podle ředitel Diecézní charity Plzeň už ve všech krajích cizinci se statusem azylanta jsou, výjimkou jsou jihočeský a plzeňský region. „První rodina může podle indicií přijít už tento měsíc. Udělali jsme všechny kroky k tomu, abychom mohli začít konat. Proto jsme přijali lidi,“ řekl ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

Loni v říjnu vyhlásila Charita ČR možnost hlásit nabídky ubytování, práce a oblečení do její databáze. V regionu má nyní kapacitu pro zhruba 15 cizinců, kterou od loňského listopadu nabídli sami občané a firmy. Nyní je třeba tyto nabídky podrobně vyhodnotit. Přihlášeno už je také šest dobrovolných tlumočníků, například i z arabštiny. 

I na ně čeká až roční školení v integrační centrech

Cizinec musí projít půlročním až ročním školením v integračních centrech v ČR nebo EU. Jde o studium jazyka, pravidel ČR a bezpečnostní prověrku. „Je to práce s lidmi, jimž ČR přiznala mezinárodní ochranu formou azylu či doplňkové ochrany a zároveň si požádali o vstup do státního integračního programu,“ uvedla Petra Karpíšková z Poradny pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň.

Charita poté zajistí v regionu bydlení, vzdělávání, jazykovou podporu a pomoc při jednání na úřadech. „Na tuto základní integraci jsme připraveni. O tom, kde bude co, budeme mlčet, protože potřebujeme mít klidný prostor na integraci a zatím společnost není naladěná dobrým směrem, abychom šli do podrobností,“ uvedl Lodr. Spolu s hospodářskou komorou a dalšími partnery vytváří síť komunikačních míst pro cizince.

Nová pracovnice charity zaměřená na koordinaci integračních služeb bude nyní jezdit po městských a obecních úřadech a zjišťovat dostupnost škol a práce. Charita připravuje také odborné týmy v kraji na integraci konkrétních rodin. Poté, co ministerstvo vnitra schválí integrační program pro každého jednotlivce, získá charita peníze. Obcím pak může například zaplatit tři měsíční kauce za nájemní bydlení.

Iráčtí křesťané už jsou ve středisku Karmel ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku a v rekreačním objektu Okrouhlík u Jihlavy: 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi