Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

USA rozvrací uprchlíky Evropu, volá slavný parašutista. A cituje údajně Zemana

Autor: mb, vr, zts - 
27. ledna 2016
12:50

Felix Baumgartner (46), rakouský extrémní sportovec a dobrodruh, který se v roce 2012 proslavil skokem ze stratosféry, obvinil USA ze záměrné destabilizace Evropy. V jednom ze svých příspěvků zveřejnil bonmot, ve kterém jsou rakouští političtí lídři označeni za „idioty“. Rakouský server Thelocal.at následně napsal, že Baumgartner pouze citoval výrok českého prezidenta Miloše Zemana (71).

„Je naší morální povinností pomoci těm, kdo pomoc potřebují! (To si přečtěte dvakrát). Ale nemůžeme se řídit jen svými city a zajít tak daleko, že ztratíme svůj stát. Stát má povinnost chránit své občany. Když statisíce uprchlíků rozvracejí naši zemi, i když beze zbraní, je to neméně nebezpečné,“ napsal Felix Baumgartner na sociální síť Facebook ve velmi dlouhém příspěvku.

Policii je zakázáno mluvit, Merkel je problém

Baumgartner sice pochází z Rakouska, ale tvrdě zkritizoval německou kancléřku Angelu Merkel (61), která dle kritiků uprchlíky do Evropy svou vstřícnou přistěhovaleckou politikou „pozvala“. „Německá kancléřka Angela Merkel a její zničující imigrační politika nejsou řešením (problému), ale jeho součástí,“ domnívá se slavný parašutista a dodává: „Policii a armádě o problémech zakázali mluvit s novináři.“

Evropa bude jiná

„V naší zemi v budoucnu nebude nic jako předtím. Měli bychom si položit otázku: Jak moc jsme ochotni ztratit svou identitu a kulturu a smíchat ji s úplně jiným náboženstvím a ideologií?“ pokládá Rakušan řečnickou otázku a hned útočí na prezidenta USA Baracka Obamu (54).  „Pokud vezmete v úvahu, že Barack Obama, který zabil drony více nevinných lidí než kterýkoliv jiný americký prezident, má Nobelovu cenu míru, tak by ji měl dostat také maďarský premiér Viktor Orbán, protože on dělá správné věci. Ochraňuje lidi, kteří ho zvolili!“ píše Baumgartner a následně obviňuje bez uvedení dalších detailů USA ze záměrné destabilizace Evropy.

Destabilizace Evropy

„EU je naprosto laxní a znovu dokazuje, že úplně selhala. Proč Brusel nepožaduje pomoc po Američanech, kteří způsobili tuto záplavu uprchlíků biblických rozměrů? Amerika destabilizovala Evropu a existují závažné důvody domnívat se, že přesně toto byl jejich záměr,“ napsal sportovec na sociální síť Facebook, aniž by zmínil některé z důvodů. Kuriózní je, že v době psaní svého příspěvku zrovna pobýval v USA, kde se mu aspoň dle fotografií velmi líbí.

Zeman to řekl naplno!

V dalším příspěvku pak zveřejnil výrok, který údajně pronesl prezident ČR Miloš Zeman: „Země, kde za rybaření bez povolení dostanete pokutu a lidé bez pasu přitom překračují hranice, je řízena idioty!“ Rakouský server Thelocal.at následně píše, že Baumgartner se odvolává na prezidenta Zemana, ale Rakušan bonmot pouze doplnil příspěvkem: „Tomu říkám výrok!“

Das ist doch mal eine Ansage!!!

Zveřejnil(a) Felix Baumgartner dne 25. leden 2016

Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí prezidenta Zemana, sdělil, že bonmot je připisován Zemanovi neprávem. „Tento citát pan prezident nikdy nepronesl,“ řekl mluvčí pro Blesk.cz. Výrok začal masově kolovat po internetu již v roce 2014, když se objevil na satirickém blogu amerických konzervativců.

Vyhraněné názory Baumgartnera na uprchlickou krizi rozdělily uživatele sociálních sítí na dva nesmiřitelné tábory. Jedni ho chválili za „odvahu“ věci pojmenovat pravým jménem, druzí ho obviňovali z pravicového radikalismu. Sám Baumgartner kritiky odbyl slovy, že jejich názor pro něj není důležitý.

Rakušan se do povědomí světové veřejnosti dostal, když se v roce 2012 nechal balonem vynést do výšky 39 km a odtud seskočil na zem. Svým husarským kouskem tehdy překonal hned tři světové rekordy. Kromě skoku z nejvyšší výšky také překonal rekord nejvyšší dosažené rychlosti při volném pádu a nejvyšší dosažené výšky v balonu s lidskou posádkou. Felix Baumgartner se před pár lety odstěhoval z Rakouska do Švýcarska, kde dle něj vládne „přímá demokracie“ a platí „spravedlivé daně“.