Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jazykovky braly od imigrantů úplatky. Z češtiny uprchlíky raději prozkouší stát

Autor: ČTK, val - 
23. listopadu 2015
16:16

Ministerstvo školství chystá změny v procesu udělování trvalého pobytu. Soukromé jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky zřejmě přijdou o právo organizovat zkoušky z češtiny pro cizince, kteří v Česku žádají o trvalý pobyt. Rezort to uvádí v materiálech pro vládu. Tímto krokem chce zamezit podvodům při testování, právě na tomto typu škol totiž bylo zjištěno nejvíce nedostatků v organizaci zkoušek.

Zkoušky pro žadatele o trvalý pobyt, od kterých je požadována základní znalost češtiny na úrovni A1, má na starost ministerstvo školství ve spolupráci s ministerstvem vnitra. Na zavedení protikorupčních opatření se pracovalo od začátku roku 2014, kdy bylo zahájeno trestní stíhání několika zaměstnanců soukromých jazykovek, kteří údajně za úplatek zajišťovali cizincům výsledky testů.

Vedle problematických soukromých jazykových škol zřejmě přijdou o právo pořádat tuto zkoušku také některé vysoké školy, kde se však zkouší jen minimum uchazečů. Ty totiž není možné systematicky kontrolovat.

Zakázané tužky

Nově by cizinci měli tyto testy psát pouze v jazykových školách zřízených krajem, které mají právo pořádat státní jazykové zkoušky, a ve členské instituci Asociace jazykových zkušebních institucí v Evropě (ALTE) s certifikací pro zkoušku z českého jazyka. Tím je nyní Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze. Změny by měly být navázané na novelu zákona o pobytu cizinců, kterou 11. listopadu schválil Senát.

Případným podvodům u testů by měly také zamezit kontroly České školní inspekce, která by měla výslovně získat pravomoc dohlížet na tento proces. Protikorupčním opatřením je rovněž využívání propisek místo tužek pro vyplňování testů, které bude zavedeno od ledna společně s upraveným formátem zkoušek. Uchazeči pro tento účel dostanou zvláštní propisky, aby nemohli podvádět například nainstalováním kamery do vlastních.

Od ledna 2008, kdy se s tímto systémem začalo, do 30. dubna 2015 bylo vyzkoušeno více než 55 tisíc úspěšných uchazečů. V posledním sledovaném období, které začalo listopadem 2014, testy úspěšně zvládlo asi 2600 lidí. Byly to asi tři čtvrtiny z těch, kteří ke zkoušce přišli. Počet žadatelů nijak výrazně neroste a vzhledem k možnosti žádat o trvalý pobyt po pěti letech pobytu v Česku se neočekává nějaká změna ani v souvislosti se současnou migrační vlnou.

Další články
Články odjinud