Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlická babička (105) šla do Evropy 20 dní, pomáhá jí 16 členů rodiny

Autor: ČTK, mb - 
29. října 2015
18:32

Většinu uprchlíků tvoří mladí muži, ale najdou se i výjimky. Do Evropy dorazila 105letá Bibihal Uzbeki z Afghánistánu. Po cestě jí pomáhal 67letý syn i dalších 16 členů rodiny. Zatím jsou v Chorvatsku, ale doufají, že brzy dorazí do Švédska.

„Hodně jsem trpěla, po cestě jsme zažili spoustu problémů. Spadla jsem a zranila jsem si hlavu, nyní mám na hlavě jizvy. Bolí mě nohy…,“ svěřila se stařenka a prozradila, že jí po cestě pomáhalo všech 16 členů její rodiny. Hlavně však její 67letý syn a 19letý vnuk. Do Evropy rodina putovala dlouhých 20 dnů.

Cíl Švédsko

Do Evropy sice rodina dorazila, ale v Chorvatsku, kde se zrovna nacházejí, zůstat rozhodně nechtějí. Čeká je ještě dlouhá cesta na sever, cílem je údajně Švédsko. „Přejeme jim hodně štěstí, stejně jako tisícům ostatním, které denně potkáváme,“ popřáli pak pracovníci chorvatského Červeného kříže stařence poté, co ji ošetřili. Není to poprvé, co média rozvířila zpráva o putujících důchodcích. Na začátku října dorazil do Německa 110letý hluchý a slepý kmet, taktéž z Afghánistánu.

Napjatá situace

Poté, co Maďarsko postavilo na svých hranicích plot, se hlavními tranzitními zeměmi staly Chorvatsko a Slovinsko. Od 16. října, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem, přešlo přes dvoumilionové Slovinsko již více než 86 tisíc lidí. Slovinsko kritizuje Chorvatsko, že posílá k jeho hranicím více migrantů, než dokáže zvládat.