Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hasič žhářem. Uprchlíky nechtěl za sousedy, tak jim zapálil ubytovnu

Autor: ČTK, kle - 
9. října 2015
18:35

Ke žhářskému útoku na ubytovnu pro žadatele o azyl v západoněmeckém městě Altena se přiznal místní pětadvacetiletý hasič. Spolu s o dva roky mladším komplicem nechtěli mít za sousedy uprchlíky, informovala agentura DPA s odvoláním na policii.

Pětadvacetiletý muž zapálil podkroví ubytovny v Alteně, asi 30 kilometrů jižně od Dortmundu, pomocí benzinu minulou sobotu. Jeho společník mezitím u domu hlídal, zda někdo nejde. Oba pachatelé podle policie pocházeli z blízkého okolí. Motivem jejich činu údajně bylo přání, aby v jejich blízkosti nežili žádní uprchlíci.

Teprve dva dny před vypuknutím požáru do ubytovny v Alteně ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko dorazilo sedm uprchlíků ze Sýrie. Při požáru se nikdo z nich nezranil, způsobená škoda na domu se ale vyšplhala na 20 tisíc eur (540 tisíc korun).

Žhářských útoků přibývá

Německé úřady zaznamenaly letos už desítky žhářských útoků na zprovozněné či plánované ubytovny pro migranty.

Podle Hanse-Georga Maassena, předsedy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který vykonává v Německu funkci civilní kontrarozvědky, byla většina z nich činem jednotlivců pocházejících z bezprostředního okolí místa.

Podle vládní prognózy dorazí letos do Německa až 800 tisíc běženců, což je proti loňsku asi čtyřnásobek. Mnohé odhady ale hovoří o tom, že by do Německa mohlo letos dorazit až 1,5 milionu migrantů.

Podívejte se, jak se žije v německých táborech: