Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Trestance vystřídají uprchlíci: Nahlédněte do nového tábora v bývalé věznici

Autor: Jana Ulrichová, mts - 
2. října 2015
19:49

V Česku otevřou už čtvrtý uprchlický tábor. Zařízení pro zajištění cizinců, jak se mu říká oficiálně, začne fungovat příští týden v Drahonicích na Lounsku. Pro běžence tu je připraveno 240 lůžek. Objekt dříve sloužil jako věznice, po Klausově amnestii ji ale pro nepotřebnost zavřeli.

Do Drahonic poputují jak uprchlíci, které policie teprve zadrží, tak ti, kteří už jsou umístěni v dalších detenčních zařízeních – ta fungují v Bělé, Vyšních Lhotách a Zastávce.

Například v Bělé někteří přespávají pod stany a už jim začíná být zima, proto je potřeba je přemístit jinam.

„V Drahonicích předpokládáme zpočátku tak poloviční obsazení. První cizinci sem budou přiváženi od 12. října,“ řekl ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný.

Díky tomu, že objekt donedávna sloužil jako věznice, nebylo potřeba tolik úprav. V podstatě sem jen přivezli nové postele, skříně a vybavili ošetřovnu.

Video Vězně odtud „vyhnal“ Klaus. Teď v Drahonicích otevřou uprchlický tábor - Matěj Smlsal, Jana Ulrichová, Ivo Brániš
Video se připravuje ...

V zařízení budou smět být jen uprchlíci mužského pohlaví. Žít budou v pokojích s deseti lůžky. Jídlo jim bude dovážet místní firma. Každý nejdřív nahlásí, jakého je vyznání, a podle toho se mu bude připravovat strava. Nestane se tak, že by muslim dostal vepřové maso.

Vnitřek areálu bude hlídat bezpečnostní agentura. „Policie bude střežit vnějšek,“ uvedl náměstek ředitele služby cizinecké policie Jan Kučera.

Lidé se bojí. S vězni ale problém nebyl

Ačkoliv s obyvateli obce by běženci neměli přijít do styku, protože nebudou smět areál opustit, lidé se přesto bojí. A jasně to sdělili v pátek, kdy měli možnost jít se do areálu podívat. Dorazilo jich přibližně padesát.

Chtěl bych vědět, v jakém přepychu budou žít. Protože doma si ani pořádek neuměj udělat. Tady mají vše, co budou chtít. Potom budou ohroženy naše děti. Je to verbež,“ postěžoval si muž z vedlejší vesnice, Jan Krhounek.

„Jsme zvědaví, jak to mají zabezpečené, aby někdo neutekl. Když tu byli vězni, tak žádný problém nebyl,“ podělila se o názor obyvatelka Drahonic Ivana Vasová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi