Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němci zadrželi extremisty kvůli útokům na uprchlíky. Vyzbrojili se prý v Česku

Autor: ČTK, mb - 
19. dubna 2016
10:15

Německá policie dnes zadržela pět lidí, které podezřívá z útoku na uprchlické ubytovny a z vytvoření krajně pravicového teroristického hnutí. S odvoláním na policii o tom informoval na svém webu magazín Der Spiegel. Spolková prokuratura uvedla, že útočníci si zakoupili v Česku silné dělobuchy.

Rozsáhlá razie se uskutečnila v saském Freitalu nedaleko Drážďan. Zvláštní policejní jednotky prohledaly ve městě několik domů a bytů.

Věk zadržených, kteří jsou podezřelí mimo jiné z těžkého ublížení na zdraví a z pokusu o vraždu, se pohybuje v rozmezí 18 až 39 let. Vůdci této skupiny jsou již déle ve vyšetřovací vazbě.

Magazín také uvádí, že terčem útoků byly azylové ubytovny ve Freitalu a v Drážďanech, drážďanská kancelář strany Levice a také auto freitalského radního.

Do Německa loni přišlo asi 1,1 milionu migrantů a letos jich zatím dorazilo kolem 174 tisíc. Řada Němců se vstřícnou uprchlickou politikou své vlády nesouhlasí a žádá uzavření hranic. Ubytovny pro žadatele o azyl se navíc často stávají cílem žhářských útoků. Za loňský rok jich kriminalisté zaznamenali více než 800, což je čtyřikrát více než předloni. Za drtivou většinou z nich údajně stojí přívrženci krajní pravice.