Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Turecko varuje Evropu: Připravte se na další tři miliony běženců

Autor: ČTK, mb - 
6. října 2015
12:14

Turecko varovalo Evropskou unii, že ze Sýrie by mohly před válkou utéci další tři miliony lidí. Poslancům Evropského parlamentu to v úterý ve Štrasburku řekl předseda Evropské rady Donald Tusk (58).

„Podle tureckých odhadů by mohly přijít další tři miliony lidí z Halabu a jeho okolí,“ řekl Tusk a dodal, že „o Evropě nyní sní miliony potenciálních uprchlíků a imigrantů“. Okolní svět podle Tuska nicméně unii nehodlá pomoci. Někteří „sousedé EU se s uspokojením dívají na naše potíže“, uvedl Tusk. Ostře též kritizoval Maďarsko, Slovensko, Itálii a Řecko za to, že podle EU nedodržují unijní azylová a pohraniční pravidla.

Miliony uprchlíků čekají v Turecku

V Turecku nyní žijí asi dva miliony uprchlíků ze Sýrie, kde zuří občanská válka. Desítky tisíc Syřanů letos přes Řecko vstoupily do EU. O uprchlické krizi jednal Tusk v pondělí s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem (61). Tusk po schůzce řekl, že Evropská unie je ochotna s Ankarou hovořit o všech tématech, včetně možné nárazníkové zóny v Sýrii.

Plány Bruselu

Podle návrhů Evropské unie by v Turecku mělo vzniknout 6 uprchlických táborů, které by minimálně zčásti zaplatili evropští daňoví poplatníci. Na ochraně vnějších hranic Evropské unie by spolupracovali Evropané s Tureckem.Brusel plánuje na „oplátku“ ulehčit Turecku, kde je uprchlíků okolo dvou milionů. Evropa chce přijmout půl milionů lidí, které by nejspíše opět rozeslala po celé EU dle systému kvót. Turecko má v jednáních výhodu a údajně požaduje snadnější cestování do EU pro své občany a také pomoc Evropy v boji s Kurdy, kteří požadují na Turecku nezávislost. Turecký prezident Erdogan považuje kurdské organizace za "stejné teroristy jako Islámský stát".