Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Syrských uprchlíků je 10,5 milionu, varoval Sobotka po bezpečnostní radě

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. října 2015
01:55

V Sýrii roky zuří krvavá občanská válka, přidaly se k ní problémy s Islámským státem, jehož pozice již bombardují i Rusové. Následek válečného běsnění a zmatku? Podle premiéra Sobotky celkem 10,5 milionu lidí na útěku. O aktuálních opatřeních v souvislosti s uprchlickou krizí informoval po zasedání Bezpečnostní rady státu společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Ten pro změnu promluvil o ostraze českých hranic.

Maraton jednání nestihl v úterý jen poslaneckou sněmovnu. Na dlouhé rokování vyrazila i Bezpečnostní radu státu, kam se na prvních několik bodů (točících se kolem migrace) vydal také prezident Miloš Zeman. Po půlnoci následně před novináře předstoupili premiér Bohuslav Sobotka a jeho stranický kolega Milan Chovanec (oba ČSSD). Informovali o průběhu zasedání, hlavně o bodech, spjatých s uprchlickou krizí.

Sobotka: 10,5 milionů Syřanů na útěku

"Jsem velmi rád, že jsme dnes obdrželi poměrně komplexní informace od bezpečnostních složek a bezpečnostních služeb ČR o tom, jak vypadá teď reálně situace a aktuální vývoj migrační krize. Myslím, že důležitá informace, kterou jsme dostali, je, že v regionu Blízkého východu a v regionu severní Afriky je v tuto chvíli 10,5 milionu registrovaných syrských uprchlíků. Největší počet z těch 10,5 milionu lidí je v tuto chvíli vnitřně přesídlených osob v Sýrii, tam je jich přes 6 milionů. Další největší počet těchto registrovaných syrských uprchlíků je momentálně v Turecku, přes 2 miliony," upozornil premiér Sobotka.

"Shodli jsme se na tom, že právě tito syrští uprchlíci představují největší potenciál pro možné pokračování migrační krize, pokud nebudou přijata potřebná opatření, která ČR podporuje, která nevylučuje. Chci zejména zmínit otázku pomoci lidem, kteří jsou dnes v uprchlických táborech, včetně navýšení potravinové pomoci ze strany OSN. A samozřejmě jednání s Tureckem o posílení vnější ochrany schengenské hranice," pokračoval Sobotka s nástinem aktuálně preferovaných řešení.

Také premiér zmínil Zemanovu návštěvu na Bezpečnostní radě státu. "Měli jsme možnost diskutovat s prezidentem republiky. Já jsem informoval o aktuálních opatřeních, která připravujeme. Myslím, že stojí za to připomenout zejména dvě z nich. To první je připravovaná pomoc Maďarsku," uvedl Sobotka. Česko prý nyní čeká na upřesnění maďarských požadavků, připraveno je vyslat policisty i vojáky. "Byli bychom rádi, kdyby se této akce účastnili i zástupci Polska a Slovenska," doplnil český premiér.

"Druhé téma je otázka naší technické přípravy na eventuální opatření na hranicích ČR. Jsem rád, že dnes Bezpečnostní rada státu schválila materiál, který předložil pan ministr vnitra, který už popisuje zcela konkrétní varianty možného postupu ze strany vlády," pochvaloval si Sobotka, podle kterého je vláda nyní připravena na mimořádném zasedání rozhodnout o posílení ostrahy státní hranice v případě, že by se změnily migrační toky.

Chovanec: Lepší podmínky pro matky s dětmi

Ministr vnitra Chovanec potvrdil, že informoval kolegy o připravenosti policie (a armády) pro případ znovuzavedení hraničních kontrol. "Toto by nastalo pravděpodobně tehdy, pokud by některá z okolních zemí přijala opatření na ostrahu vlastní hranice. Byli bychom schopni reagovat v řádu hodin na toto jednání," upozornil Chovanec. "Jsme připraveni obnovit kontrolu na hranicích ve lhůtě kolem pěti hodin," byl posléze Chovanec konkrétnější.

Informoval i o chystaném převozu zadržených migrantů do bývalé věznice Drahonice. "S tím, že chceme uvolnit ta stávající zařízení tak, aby tam byly lepší podmínky především pro matky s dětmi," dodal Chovanec.

Stropnický o pomoci proti Islámskému státu

Jednání Bezpečnostní rady státu se přitom protáhlo do pozdních hodin, během něj mezi novináře na skok přišel jen ministr obrany Martin Stropnický (za ANO), zatímco prezident Zeman jej nekomentoval vůbec.

Stropnický mluvil o podpoře pro Maďarsko, ale také o zapojení českých vojáků i v jiných oblastech. "Působíme v řadě míst a některá s tou migrační krizí souvisí. A možná blíže, než jsme si ochotni připustit. Mluvili jsme i o tom, co bude s afghánskou misí Resolute Support. Protože během měsíců se musí rozhodnout. Během několika málo měsíců," upozornil Stropnický. "Je obava, a já si myslím oprávněná, že kdyby se odtamtud odešlo příliš rychle a neuváženě, tak se dají Afghánci na pochod. Už dneska je to číslo dvě v počtu migrantů".

Vedle toho Stropnický promluvil také o možné české pomoci v boji s Islámským státem. "Velmi konkrétně uvažujeme o další zásilce, tentokrát už zbraní pro Kurdy. Mohly by to být samopaly, to je velmi pravděpodobné. Budeme o tom jednat s Američany, protože potřebujeme přepravce. Naše aktivita je v různých bodech toho celého migračního problému," podotkl Stropnický a prozradil tak, ž Česko zvažuje další materiální podporu kurdských bojovníků, kteří nedaleko hranic Evropy zastavují rozpínavý Islámský stát.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi