Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Boj s pašeráky lidí selhává na celé čáře. Dramaticky jich přibývá

Počty pašeráků rostou. (ilustrace)
Počty pašeráků rostou. (ilustrace)  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
6. října 2015
13:43

V Německu alarmujícím způsobem přibývá skupin pašeráků lidí. Na tiskové konferenci o organizovaném zločinu v Německu to v úterý řekl ministr vnitra Thomas de Maiziére. Za jeden ze způsobů, jak bojovat s pašeráky lidí, označil vytvoření legálních cest pro imigraci. Problém však podle něj není možné řešit jen na německé úrovni.

„V roce 2013 jsme vyšetřovali 1500 pašeráků, v roce 2014 to bylo 2149 případů. V letošním prvním pololetí se počet případů ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zdvojnásobil,“ řekl de Maiziére. Podle informací Spolkového kriminálního úřadu (BKA) organizují v Německu nelegální přechody přes hranice především turecké a syrské skupiny.

Ministr označil nelegální převádění lidí přes hranice za těžký zločin. „Zneužívání nouze lidí, kteří prchají před válkou, k osobnímu zisku je odporné, v mnoha případech i ohrožuje životy,“ řekl a připomněl osud desítek běženců, kteří se udusili v nákladovém prostoru kamionu na maďarsko-rakouských hranicích.

Jak problém řešit?

Z dlouhodobého pohledu jsou podle de Maiziéra dva hlavní způsoby, jak zastavit pašeráky lidí. Jedním je řešení příčin útěku přímo v místě, odkud běženci pocházejí, druhým je zajištění, že převádění lidí nebude přinášet zisky.

„Toho lze docílit stanovením celoevropských kvót pro počet lidí, kteří se mohou legálně přistěhovat. S tím, že by je Evropa vyzvedla přímo z krizových regionů a následně je na svém území rozmístila,“ zopakoval svůj dřívější návrh. Po naplnění kvót by už EU podle ministra žádné běžence nepřijímala.

De Maiziére také uvedl, že boj s pašeráky lidí není možné řešit jen na německé úrovni, ale bude vyžadovat spolupráci s ostatními evropskými státy. Skupiny, které zajišťují nelegální přechod hranic do Německa, totiž podle něj jsou jen malou částí rozsáhlých pašeráckých sítí, které mají své hlavní základny v balkánských zemích a v Turecku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi