Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naděje pro děti uprchlíků. Hemofilikům lékaři v Česku výrazně prodlouží život

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: Andrea Ulagová - 
24. září 2015
06:30

Porucha srážlivosti krve - hemofilie - patří mezi nejnákladnější nemoci v Česku. V její léčbě patří naše zdravotnictví mezi špičky a i pacienti s těžkou hemofilií mohou žít plnohodnotný život. V zemích, odkud uprchlíci přicházejí, je léčba na velmi nízké úrovni. A bez ní se děti s touto nemocí dožívají zhruba 12 let. Budou ale čeští lékaři připraveni, pokud k nám přijdou uprchlíci s hemofilií? Blesk.cz se to vydal zjistit.

Stačí obyčejná modřina a hemofilikovi hrozí vnitřní krvácení. Někdy se může i probudit s výronem kotníku. Léčba je účinná, díky ní mohou hemofilici vést normální život bez omezení, ale také velmi nákladná. Podle VZP loni výdaje na nejdražší klienty, trpící touto vzácnou chorobou, překročily 300 milionů korun.

„Věkový průměr hemofilika na začátku minulého století byl 12 let,“ řekl pro Blesk.cz MUDr. Vladimír Komrska z Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole. „Dá se tedy předpokládat, že podobné to je i v zemích, odkud uprchlíci pocházejí, kde je léčba hemofilie na velmi nízké úrovni, případně žádná,“ dodal.

Primář Komrska reaguje na dotaz, zda by bylo české zdravotnictví připraveno na možné hemofiliky mezi imigranty:

Video  Hemofilici mezi uprchlíky?  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...