Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliardář chce koupit řecké ostrovy a ubytovat na nich uprchlíky! Jeden pojmenuje po utopeném syrském chlapci?

Autor: mb - 
15. září 2015
10:35

Tak už si vybral. Egyptský miliardář Naguib Sawiris (61) nedávno oznámil, že plánuje od Evropy odkoupit ostrovy a udělat z nich „ráj“ pro uprchlíky. Nyní má vyhlédnuté dva řecké ostrovy a jeden z nich chce pojmenovat na památku mrtvého syrského chlapečka Ajlana.

„Pan Sawiris identifikoval dva řecké ostrovy, které jsou v soukromém vlastnictví. V současné době vedeme s vlastníky jednání s cílem zajistit podporu řecké vlády pro umístění maximálního počtu uprchlíků na ostrovech. Ostrovy budou nadále spadat pod řeckou jurisdikci,“ stojí v tiskovém prohlášení egyptského boháče, který je údajně třetí nejbohatší muž Afriky a jehož jmění se odhaduje na 3 miliardy dolarů (zhruba 72 miliard Kč).

Jeden z ostrovů má být pojmenován po utonulém syrském chlapečkovi Ajlanu Kurdim (†3), jehož bezvládné ležící tělíčko na pláži dojalo celý svět a mrtvý hoch se stal symbolem utrpení uprchlíků, kteří utíkají před hrůzami válek ze Sýrie, Iráku, ale i dalších zemí Blízkého Východu.

Ambiciózní projekt egyptského miliardáře si ovšem vyžádá mezinárodní podporu, spolupráci úředníků i masivní investice. „Pana Sawirise už oslovil Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Plánujeme vytvořit fond s počátečním kapitálem 100 milionů dolarů (zhruba 2,4 miliardy Kč),“ píše tisková kancelář Sawirise

O podpoře Řeků pro svůj záměr miliardář nepochybuje: „Vím, že Řekové mají mnoho neobydlených ostrovů a potřebují peníze. Vlastně udělám EU laskavost,“ prohlásil Sawiris v rozhovoru pro americká média.