Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Řecká ostuda: Tsiprasův ministr rezignoval po 12 hodinách. Kvůli antisemitismu

Autor: ČTK, simao - 
24. září 2015
14:13

To nám ta druhá část vlády premiéra Tsiprase v Řecku pěkně začíná. Sotva, co noví řečtí ministři složili svou přísahu, je tu první padlý člen vlády. Dimitris Kammenos měl vést řeckou dopravu, jenže kvůli svým poznámkám proti Židům skončil pomalu dříve, než začal.

Dimitris Kammenos, který měl být v nové vládě sestavené po nedělních volbách státním ministrem pro infrastrukturu, dopravu a sítě, odstoupil jen několik hodin poté, co vláda složila přísahu. Svou rezignaci oznámil kvůli rozruchu, který způsobil svými poznámkami na Twitteru. Kammenos se v minulosti netajil antisemitismem, homofobií a protievropskými postoji.

Do Tsiprasovy vlády se Kamennos dostal nikoli jako člen vítěze voleb (Syriza), ale jako člen koaliční nacionalistické strany Nezávislí Řekové. Premiér Alexis Tsipras proto nařídil vůdci Nezávislých Řeků a v současnosti zároveň novému ministrovi obrany Panosovi Kammenosovi, aby názory svého jmenovce prověřil.

Evropskou unii prý přirovnal k Osvětimi

Jde o výroky staršího data, které však v Řecku nyní opět budí pozdvižení. V jednom z nich například "hříšník" Kammenos tvrdí, že 11. září 2001, tedy v den teroristických útoků na New York, nepřišel do práce ani jeden z 2500 židovských zaměstnanců Světového obchodního střediska, čímž naznačoval, že za atentáty jsou Židé.

Kritiku sklidil i za koláž z jeho internetové stránky, na které se objevila fotografie vstupní brány do koncentračního tábora v Osvětimi a místo originálního nápisu "Arbeit macht frei" tam byla v řečtině věta "Zůstáváme v Evropě". Kammenos tak kritizoval tvrdé podmínky Evropy při vyjednávání o řeckém dluhu.

Hodinový exministr se omluvil. Není mu to nic platné

V době vášnivé diskuze o Kammenosovi nebyl staronový premiér Alexis Tsipras v zemi. Řecké zájmy se vydal hájit na summitu v Bruselu. Do vlasti tak jen poslal koaličním partnerům vzkaz se žádostí, aby mu minulé Kammenosovy výroky vysvětlili. "Řekl, že jestli je to všechno pravda, bude Kammenos odvolán," sdělil jeden z jeho poradců.

A následně se tak i stalo. Kammenos skončil, jeden z poslanců Syrizy pak označil samotné jeho jmenování za ostudu. Opoziční socialisté ze strany PASOK tvrdí, že jde o "zjevné porušení základních principů politické levice".

Kammenos se pod tlakem rychle omluvil, ale sdělil také, že o jeho twitterový účet se stará 15 jeho spolupracovníků a že je možné, že byl zneužit. "Osobně se omlouvám všem, koho se to mohlo dotknout. Rasismus, homofobii a antisemitismus kategoricky odmítám," sypal si popel na hlavu v omluvném prohlášení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi