Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka: Ubytovat uprchlíka je bezpečné, ale sám to neudělám. Kdo už ano?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    15. 9. 2015
    13:05

    Při premiéře pořadu Ptám se, pane premiére čelil Bohuslav Sobotka i dotazům čtenářů Blesk.cz. Jeden z nich se stočil na ubytování uprchlíků. Premiér uvedl, že je v drtivé většině případů bezpečné vzít si v Česku domů azylanta. Sám však nic takového v plánu nemá. Proč? A kdo naopak u sebe doma již uprchlíka ubytoval, nebo alespoň nabídl jinou střechu nad hlavou?

  • 1.Sobotka si uprchlíka domů nevezme

    „Ono to není úplně jednoduché v situaci, kdy nemáte nějaký dům nebo byt, který nevyužíváte. Já mám byt, který využívám, kde bydlím se svojí rodinou,“ odmítl premiér Sobotka v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére možnost ubytovat u sebe doma uprchlíka. Na poznámku moderátorky Kláry Brunclíkové ohledně dalších prostorů v Kramářově vile, kam by se jako premiér mohl přestěhovat, reagoval Sobotka slovy: „To není skutečně prostor, kde bych mohl bydlet se svojí rodinou, se svými dětmi.“

     

    „Tahle gesta nevyřeší tu současnou situaci, ve které se dnes Evropa nachází,“ doplnil Sobotka. Jinak ale lidem, kteří by se odhodlali k ubytování uprchlické rodiny u sebe doma, vzkázal: „Pokud už tito lidé tady pobývají na základě žádosti o azyl, uplynula lhůta, ve které měli být v příslušném zařízení, tak je to v souladu se zákony. Jestli je to bezpečné? V drtivé většině případů se domnívám, že je to bezpečné, a pokud by to bezpečné nebylo, tak jsou tady bezpečnostní složky tak, aby tyto lidi prověřily, eventuálně s nimi toto řízení ukončily nebo jim neudělily azyl k pobytu v ČR.“

     

    Své doporučení Sobotka shrnul následovně: „To, co je důležité, je, aby to byli lidé, kteří jsou registrováni tady v ČR, požádali tady v ČR o azyl a probíhá tady s nimi azylové řízení a ideálně v situaci, kdy již prošli azylovým řízením.“

    Video Sobotka - ubytoval by doma uprchlíky? - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Finský premiér nabízí celý dům

    Najde se však několik politiků, kteří již uprchlíkům ubytování nabídli. Jedním z nich je finský premiér Juha Sipilä. Žadatelům o azyl nabídl od začátku příštího roku svůj dům v Kempele, který nyní nevyužívá. Se svou rodinou se totiž šéf strany Finský střed přestěhoval do Helsinek, kde si před rokem pořídil dům ve čtvrti Sibbo.

    Dům finského premiéra v Kempele Dům finského premiéra v Kempele | Reuters

  • 3.Německý politik ubytoval dva Eritrejce

    Velkému přívalu uprchlíků čelí především Německo, poukázal v pořadu Blesk.cz premiér Sobotka. „Německo už reaguje na to, že má skutečně naplněné kapacity pro uprchlíky,“ říkal Sobotka v reakci na německé kontroly na hranicích s Rakouskem. I v Německu se však našel politik, který dvěma uprchlíkům poskytl ubytování. Jde o Martina Patzelta, kolegu ze strany kancléřky Angely Merkelové. Podkroví svého domu vyhradil pro dvojici Eritrejců Habena (19) a Ameta (24). Bydlí tam spolu s jeho synem. Kromě ubytování zajistil běžencům i lekce němčiny a snaží se jim sehnat práci.

     

    „Spolupráce, poskytnutí přístřeší, péče o ně a přivítání – to jsou malé krůčky, díky kterým se uprchlíci mohou cítit jako lidi a konečně vystoupit z anonymního prostředí masy azylantů. Kdyby to tak udělalo více lidí, byli bychom na dobré cestě,“ vysvětloval Patzelt v německé televizi ARD. Erijtrejci přitom utekli ze země, kde přes 20 let vládne přísný diktátor Isaias Afewerki.

    Německý poslanec Martin Patzelt si k sobě domů nastěhoval tyto dva eritrejské uprchlíky. Německý poslanec Martin Patzelt si k sobě domů nastěhoval tyto dva eritrejské uprchlíky. | ČTK, Reprofoto Youtube

  • 4.Syn vévodkyně z Alby: Azyl pro dvě rodiny

    Jeho matka vévodkyně z Alby loni zemřela. Její nejmladší syn, celým jménem Cayetano Martínez de Irujo y Fitz-James Stuart, se nedávno rozhodl pro smělé gesto. Na svém panství nedaleko španělské Sevilly ubytoval hned dvě syrské rodiny.

     

    A to poměrně v tajnosti, už před 18 měsíci, jak upozornil britský deník The Daily Telegraph. Syn známé šlechtičny se pro tento krok rozhodl poté, co četl článek o osudu syrského doktora-urologa. Vzdělaný muž sice mluví pěti jazyky, s rodinou se však ocitl ve Španělsku na ulici.

     

    „Viděl jsem ten titulek ‚Raději bychom se vrátili zpět, kde bychom zemřeli mezi bombami, než zůstat žít na ulici‘. Přečetl jsem si ten článek a řekl jsem si, že musím něco udělat,“ řekl španělský vévoda v rozhovoru pro televizi Cuatro. Proč celou záležitost uveřejnil až začátkem září? „Dělám určité věci, ale nemluvím o nich. Nyní je to pro mě ale velmi citlivé a cítím se tak naštvaný a bezmocný v souvislosti s tím, co se děje, takže jsem se rozhodl promluvit,“ citovala ČTK muže s modrou krví.

    Vévodkyně z Alby s rodinou. Nejmladší syn Cayetano Martínez de Irujo je hned vpravo vedle šlechtičny. Vévodkyně z Alby s rodinou. Nejmladší syn Cayetano Martínez de Irujo je hned vpravo vedle šlechtičny. | Profimedia.cz

  • 5.Norský milionář nabídl místa v hotelu

    Ještě dál zašel norský miliardář Petter Stordalen. Ten uprchlíkům nabídl celkem 5000 bezplatných nocí! A to ve svých hotelech v síti Nordic Choice. Nabídka se má týkat hlavně uprchlíků, na které nevystačí běžné ubytovny. Když se norského boháče ptali, proč to udělal, vysvětloval Stordalen, že osud Syřanů, kteří prchají do Evropy před válkou, se „týká úplně každého“.

  • 6.V Česku nabídlo ubytování Hamé

    Sobotka není výjimkou, čeští politici se zatím k podobným gestům skutečně nehlásí. Ojedinělý je zatím i případ společnosti Hamé, která nabídla ubytování a práci právě těm uprchlíkům ze Sýrie, kteří u nás získají azyl.

     

    „Situace v Sýrii je tragická, je to zcela rozvrácená země plná utrpení. Přitom Sýrie patřila v regionu k relativně vyspělým a kulturním zemím se vzdělaným obyvatelstvem. Jestli si někdo zaslouží azyl a život v relativně bohaté a hlavně bezpečné zemi, jako je Česko, tak jsou to Syřané. Nabízíme azylantům podanou ruku. Vždy stojíme o lidi, kteří jsou ochotni a schopni dobře pracovat. A navíc si myslíme, že současnou migrační krizi v Evropě nezvládnou řešit jen vlády a politici, je to věcí nás všech a soukromé firmy mohou výrazně pomoci,“ uvedl v prohlášení Hamé generální ředitel Martin Štrupl.

     

    Aktuální stav kolem této nabídky Blesk.cz momentálně zjišťuje.