Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nechceme tu uprchlický tábor natrvalo, volají břeclavští. Žádají i větší ochranu

Autor: ČTK, val - 
8. září 2015
20:41

Někteří obyvatelé Břeclavi se obávají toho, že se ze stanového tábora pro uprchlíky v Poštorné stane trvalé centrum pro běžence. Podle původních informací mělo být zařízení s 15 stany a 300 lůžky v provozu do října. Nyní žádá vnitro ministerstvo spravedlnosti o převod této plochy a jedné z vězeňských budov do svého majetku s tím, že by stany časem mohly nahradit kontejnery, uvedl na setkání s občany náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Zástupci vnitra se v úterý setkali spolu se zástupci cizinecké policie v Břeclavi, kde diskutovali s občany ohledně budovaného uprchlického tábora Poštorná. Setkání se v břeclavském kině Koruna zúčastnilo asi 350 lidí a bylo místy bouřlivé. „Jasně je mezi mnoha občany cítit, že si tábor v Poštorné nepřejí,“ řekl starosta Pavel Dominik.

Někteří obyvatelé Břeclavi se podle něj obávají, že se ze stanového tábora pro uprchlíky stane trvalé centrum pro běžence. Podle původních informací mělo být zařízení s 15 stany a 300 lůžky v provozu do října. Nyní žádá vnitro ministerstvo spravedlnosti o převod této plochy a jedné z vězeňských budov do svého majetku s tím, že by stany časem mohly nahradit kontejnery. Vedení radnice se záměr nelíbí.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) zdůraznil, že by ministerstvo vnitra s vládou mohlo hledat i jiné možnosti a místa, jak a kde budovat zařízení pro běžence. „Spíše bych využil vojenská zařízení,“ uvedl s tím, že na jižní Moravě může být k těmto účelům vhodnější například rozlehlý výcvikový prostor ve Vyškově, kde by byli běženci odděleni od obyvatel.

Lidé chtěli po policii ujištění, že areál v Poštorné bude dobře střežen. „Vždyť i já ve svých 62 letech bych tam teď ten plot bez potíží přeskočil,“ řekl jeden z diskutujících. Podle Haška policie slíbila, že pokud bude Poštorná uvedena do provozu, budou ji nepřetržitě hlídat desítky policistů zvenčí i zevnitř.

Lidé chtějí, aby dohled policie byl důslednější na břeclavském nádraží. Od minulého pondělí tam dorazily ve vlacích ze Slovenska a Rakouska tři skupiny běženců. Nejprve jich v noci na úterý přijelo 214, ve čtvrtek 66 a v sobotu dalších 33. Většinou šlo o Syřany. Mnozí byli po vyřízení formalit propuštěni a pokračovali do Německa.  

Nová zařízení

Kvůli přílivu uprchlíků nebude nutné v Česku otevřít víc než dvě nová záchytná zařízení, která se již připravují a která pojmou celkem 400 lidí. Větší kapacita zatím podle ministra vnitra Milana Chovance není potřeba, neboť běženci nechtějí v České republice zůstávat. 

Koncem roku se otevřou Drahonice na Lounsku, Balková na Plzeňsku se otevře v lednu 2016. Na přípravách rekonstrukce Balkové se již pracuje. Náklady nemají převýšit 20 milionů korun.

„Primárně jsme slíbili okolním obcím plot a ten budujeme,“ řekl v úterý ministr starostům z Tachovska. „Snažíme se najít objekty, které jsou vhodné, například bývalé věznice. Nemá cenu vyhazovat velké veřejné peníze. Nevíme, jak bude migrační vlna pokračovat,“ dodal.

V Balkové má vzniknout tábor pro utečence. Místní se uprchlíků ale bojí. V Balkové má vzniknout tábor pro utečence. Místní se uprchlíků ale bojí. | Blesk - Zbyněk Schnapka

Zároveň odmítl obavy obcí, že by měl vzniknout nový tábor pro běžence v Nových Domcích u Rozvadova na Tachovsku, kde se nachází opuštěný areál výchovného ústavu. „Zatím, jak ten migrační tok vypadá, nebude potřeba otevírat nic jiného. Pokud se stane něco nepředvídatelného, jsme připraveni otevírat další kapacity postupně,“ řekl Chovanec.

Uprchlíci se možná Česku vyhnou

Maďarsko podle něj podniká opatření k posílení a zabezpečení hranic. Například poškozování plotu na hranicích by se mělo stát trestným činem, není vyloučen ani nástup armády na srbsko-maďarskou hranici. „Migrační tok by se pak měl posunout dále na jih a potom bychom byli úplně mimo migrační trasy,“ nastínil Chovanec.

Z 2500 uprchlíků, kteří za 3,5 měsíce směřovali přes české hranice, jsou někteří stále v uprchlických zařízeních, protože nejsou ochotni sdělit identitu a nedoběhlo azylové řízení. „Bezpečnost obyvatel v dotčených obcích je stoprocentně zajištěna policií. Doposud se žádnému cizinci nepodařilo ze zařízení uprchnout,“ uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. „Ty, kteří jsou registrováni v jiné evropské zemi a jsou syrského původu, postupně propouštíme, protože Německo deklarovalo, že je na svém území přijme,“ řekl starostům tachovských obcí ministr.