Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Reklama na znásilnění imigranty, protest Romů: Za falešné zprávy na Facebooku hrozí vězení!

Fotomontáže na Facebooku staví Romy mezi odpůrce imigrantů.
 (Autor: Koláž Blesk.cz, reprofoto: Parlamentní listy)
Autor: dv - 
22. června 2015
15:12

Poplašné zprávy, fotky vytržené z kontextu, fotomontáže… Nejen na českém internetu sílí nenávist proti muslimům a imigrantům. Se zvyšujícím se počtem uprchlíků v jižní Evropě se úměrně zvyšuje i počet vymyšlených zpráv, které mají obrovskou virální sílu a podněcují další lidi k nenávisti.

Romové proti „Čmoudům“

Tisíce lidí během víkendu až hystericky sdíleli snímek aktivistů z Romské demokratické strany ČR, kterak stojí před Úřadem vlády s transparentem, na němž je silně rasistický vzkaz: „Čmoudi zpátky do Afriky“. Ve skutečnosti jde ale o fotomontáž, původní fotka je z roku 2015 a Romové na ní drží plachtu se svou vlajkou. „Úplně se od toho distancujeme, vyzvali jsme autory, aby to smazali. Někdo se nás takhle snaží diskreditovat,“ řekl Blesku Miroslav Rusenko z Romské demokratické strany.

Fotomontáže na Facebooku staví Romy mezi odpůrce imigrantů. Fotomontáže na Facebooku staví Romy mezi odpůrce imigrantů. | Koláž Blesk.cz, reprofoto: Parlamentní listy

Reklama na znásilňování Islamisty

Stejnou paniku vyvolal i billboard z Afriky, jehož text vyzýval ke znásilňování žen ve Finsku. Opět šlo ale o nevhodnou hru s Photoshopem. Původní africký billboard upozorňoval ženy, aby v případě znásilnění okamžitě přišly na lékařskou kliniku.

 2361422:full:true:true

Hrozivé upalování lidí

Zastávat se hrdlořezů z Islámského státu, zvláště potom, jaká videa sami šíří na sociální sítě, by bylo nebezpečné. Stejně jako když někdo z úplně jiného neštěstí „vyrobí“ jejich propagandu. Je to případ fotky, která zobrazuje desítky spálených těl. Na Facebooku jste ji možná zaznamenali jako „Upálení křesťanů muslimy…“ Snímek ale zachycuje tragédii, která se stala u obce Sange v Jižním Kivu v demokratické republice Kongo. V roce 2010 se tam pozdě odpoledne převrátila cisterna s benzínem, která pak explodovala. Výbuch zabil 230 lidí, 196 jich zranil. Většina obětí totiž neuposlechla a k havarovanému tankeru šla odčerpávat pohonné hmoty pro svou potřebu.

2361419:full:true:true

Pozor na sdílení, hrozí vězení!

Sdílení fotek a videí, která vyzývají k rasismu a nenávisti, je pro uživatele často „jen kliknutí“… Málokdo si ale uvědomuje, že i za projevy na sociální síti má stejnou odpovědnost, jako by stál uprostřed náměstí a hlásal je k davu. „Když si hrajeme jako děti na pískovišti, jak je to složitější po někom hodit kámen, kdežto hodit ho slovně, to není tak těžké a my toho protivníka na druhé straně nevnímáme,“ říká ředitel Horké linky Pavel Vichtera. Portál nabízí lidem, že na něm mohou ohlásit nevhodné chování a porušování zákonů na síti. Odkaz na Horkou linku - ZDE.

Video Šíříte nenávist na Facebooku? Můžete skončit ve vězení! - David Vaníček
Video se připravuje ...

I v případě šíření nenávisti po Facebooku si podle Vichtery lidé zahrávají s porušováním zákona. „Je to složitější, ale dalo by se říct, že když budu šířit nějaký plakát nebo materiál, kde se to píše, tak potom už by to byl trestný čin,“ dodal Pavel Vichtera.