Záhadu neidentifikovatelného létajícího předmětu, který vyděsil například desetitisícový dav v Moskvě, který demonstroval proti výsledkům tamních parlamentních voleb, rozklíčoval fotoreportér Blesku. Rusové v ulicích se obávali, že byl nad ně vyslán špionážní letoun. Vysvětlení bohužel není nadpozemské, jak by si mnozí přáli.

Ufo to nebylo, byl to takzvaný aerorobot, kterým disponuje i redakce Blesk.cz. Jde o bezpilotní (UAV) helikoptéru se čtyřmi až dvanácti vrtulemi, a miniaturním mikropočítačem. Aerorobot  je schopen po předem naprogramované trajektorii letět, fotografovat a dokonce točit video ve Full HD kvalitě.

Video
Video se připravuje ...

Prohlédněte si, jak aerorobot pracuje Martin Mithofer

Vznese se do výšky až několika kilometrů, je navigován stejnými satelity jako GPS přístroje v automobilu, ale s mnohem větší přesností. Ve vzduchu dokáže podle zátěže operovat až 30 minut.

Vývoj tohoto stroje již probíhá několik let, a stále se vylepšuje, zejména jeho pohon, který zajišťují tzv. Li-Pol baterie. Jeho cena se rovná automobilu střední třídy. Pokud se používá varianta, kdy pilot na zemi dálkově stroj ovládá, pak má pilot k dispozici nejen údaje o rychlosti a výšce stroje, ale i stavu baterií, přehled o dostupných satelitech, a mnoho jiných takzvaných FPV údajích.

K dispozici je také kvalitní barevný obraz přenášený z aerorobota na zem, který pilot vidí buď pomocí speciálních brýlí, nebo na notebooku. Naši čtenáři již měli možnost mnohokrát takové fotografie vidět, a několik jich teď znovu přinášíme.

Fotogalerie
5 fotografií