Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

11 nejbohatších Čechů: Babiše překonal mladý miliardář. A Kellnerová s rodinou dál první

Aktualizováno -
2. dubna 2024
13:35
Autor: ČTK - 
2. dubna 2024
13:23

Mezi dolarové miliardáře se letos opět dostalo 11 Čechů, z nichž nejbohatší je nadále dědička investiční skupiny PPF Renáta Kellnerová s majetkem 18 miliard dolarů (v přepočtu asi 421 miliard korun). Skokanem roku se stal zbrojař Michal Strnad, který se ve světovém žebříčku meziročně posunul nahoru o stovky příček. S majetkem 4,4 miliardy dolarů (103 miliard korun) je mezi Čechy na šestém místě. Uvedl to dnes časopis Forbes, který mezinárodní žebříček sestavuje. Strnad letos překonal i bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), jehož majetek podle časopisu činí 3,5 miliardy dolarů (82 miliard korun).

Složení jedenáctky českých dolarových miliardářů zůstalo stejné jako loni. Na první příčce je již třetím rokem Kellnerová, vdova po podnikateli Petru Kellnerovi, která společně s jeho dětmi vlastní skupinu PPF a rodinný holding Amalar. Druhé a třetí místo obsadili majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem 9,5 miliardy dolarů (222 miliard korun) a vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem 9,4 miliardy dolarů (220 miliard korun). Letos se Komárek posunul na druhé místo, loni byl mezi Čechy na třetí příčce za Křetínským.

Za nimi stejně jako loni následovali majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač s majetkem 7,7 miliardy dolarů (180 miliard korun) a realitní magnát Radovan Vítek s majetkem 6,7 miliardy dolarů (157 miliard korun).

V mezinárodním srovnání byla Kellnerová letos na 104. příčce žebříčku. Meziročně tak klesla o tři příčky, navzdory nárůstu majetku o 1,5 miliardy dolarů. Komárek obsadil 249. pozici a Křetínský 256. místo. Tykačovi patřila 334. příčka a Vítkovi 409. pozice.

Až s větším odstupem za první pěticí nejbohatších Čechů následoval Strnad na celkové 712. příčce. Ve srovnání s loňským žebříčkem si ale polepšil o 804 míst a jeho majetek se meziročně více než zdvojnásobil. Strnad vlastní holding Czechoslovak Group (CSG), který působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábí zbraně, munici či speciální vozidla. Holdingu v poslední době rostou tržby mimo jiné v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Naopak nejvýraznější propad zaznamenal Forbes u Babiše, který se po poklesu hodnoty majetku o 600 milionů dolarů propadl o 241 míst na 920. příčku. Šéfovi sněmovního opozičního hnutí ANO plynou přes svěřenské fondy příjmy z koncernu Agrofert, který Babiš dříve vlastnil přímo.

Mezi dolarové miliardáře se z Čechů dostali ještě stejně jako v minulém roce i zakladatelé antivirové firmy Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera, majitel e-shopu Alza.cz Aleš Zavoral a spoluzakladatel investiční skupiny Penta Marek Dospiva.

Ve světě jedničkou Arnault

Souhrnné jmění českých dolarových miliardářů podle Forbesu poprvé přesáhlo 1,5 bilionu korun. Přispělo k tomu hlavně meziroční oslabení koruny. „Například majetek Aleše Zavorala, majitele domácí e-commerce jedničky Alza.cz, sice Forbes stejně jako před rokem vyčíslil na dvě miliardy dolarů, v korunách to ale znamená navýšení o čtyři miliardy,“ uvedl časopis.

Nejbohatším mužem světa zůstává s 233 miliardami dolarů Francouz Bernard Arnault, který je majitelem módního impéria LVMH. Za ním v žebříčku Forbesu následují zakladatel automobilky Tesla Elon Musk a zakladatel firmy Amazon Jeff Bezos.

Seznam nejbohatších Čechů a jejich majetek v dolarech

  1. Renáta Kellnerová s rodinou (18 miliard USD)
  2. Karel Komárek (9,5 miliardy USD)
  3. Daniel Křetínský (9,4 miliardy USD)
  4. Pavel Tykač (7,7 miliardy USD)
  5. Radovan Vítek (6,7 miliardy USD)
  6. Michal Strnad (4,4 miliardy USD)
  7. Andrej Babiš (3,5 miliardy USD)
  8. Pavel Baudiš (2,3 miliardy USD)
  9. Aleš Zavoral (2 miliardy USD)
  10. Marek Dospiva (1,8 miliardy USD)
  11. Eduard Kučera (1,4 miliardy USD)

Video  Babiš v Hráčích: „Jsem trochu na hlavu“ a proč zatím nepředá své impérium dětem?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Milena Trummer ( 26. dubna 2024 11:03 )

A je to venku 👍👍👍

Uživatel_5650027 ( 3. dubna 2024 03:16 )

Všichni zemřeme a rubáš kapsy nemá! Vesmír nepřijímá rozkazy! Je to Jsoucno! Jsoucno jakožto Jsoucno je souborem všech Bytí... Záleží zda-li věříte...

sejdemeseupopInic ( 2. dubna 2024 21:49 )

Forbes píše o Babičovi, že má 80 miliard. Předtím byl uváděn majetek 170 miliard. Forbes asi počítá jen majetek, ze kterého platí daně.

Kapsa Kapsik ( 2. dubna 2024 21:21 )

Tak Ukaćka ani svet bojovat nechteji, jen chcou mit każdy svuj stat a uzemi ktere ma sbe hranice. Że to Putin nechape, tam se diky tomu stavaji. miliardari ti, kteri podnikaji ve zbr. prumyslu. Neni na tom nic zleho, krom Putina ovsem...

Kapsa Kapsik ( 2. dubna 2024 21:14 )

Objektivne ćtu ten tvuj prispevek, a "vidim", że jim prejeś hlavne smrtelnou memoc...
A tve " opravdove" myslenky jsou pro vesmir rozkazem... Jinak bys vubec neco takoveho nepsal...

Zobrazit celou diskusi