Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ERÚ po vládní dotaci: Energeticky náročným firmám sníží regulovanou cenu elektřiny

Autor: ČTK, lig - 
14. prosince 2023
17:06

Energetický regulační úřad (ERÚ) připravil změny regulovaných cen elektřiny, které sníží platby pro odběratele připojené na vyšší napětí. Změny se dotknou zejména energeticky náročných podniků. Jedná se o reakci na dodatečnou dotaci ve výši 3,5 miliardy Kč, kterou ve středu schválila vláda. Dnes o tom informoval ERÚ v tiskové zprávě. Zároveň zahájil pětidenní konzultační proces k upravenému cenovému rozhodnutí.

Vláda ve středu rozhodla, že stát uvolní na pomoc energeticky náročným firmám s cenami energií 3,5 miliardy korun. Peníze použije na snížení plateb firem na hladině vysokého a velmi vysokého napětí za obnovitelné zdroje energie, a to v průměru o dvě třetiny. Pomoc je určena téměř pro 25 000 odběrných míst.

Stát měl podle původních plánů vlády poskytnout na podporované zdroje energie (POZE) dotaci 9,35 miliardy korun. Ta se tak nyní zvýší o 3,5 miliardy korun. ERÚ toto navýšení nyní promítl do plateb, které hradí podniky připojené na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí podle svého rezervovaného příkonu.

„V návaznosti na nové rozhodnutí vlády jsme okamžitě zahájili veřejné konzultace ke změně cenového rozhodnutí, která zohledňuje navýšení státní dotace. Průměrně hrazený příspěvek na POZE by měl po přepočtu na megawatthodinu klesnout u odběratelů na hladině vysokého napětí na 388 korun, u velmi vysokého napětí na 328 korun. Oproti původně vydanému cenovému rozhodnutí tak hovoříme o snížení příspěvku o pětinu u vysokého napětí, u velmi vysokého napětí dokonce o třetinu,“ řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Nové cenové rozhodnutí ERÚ vydá po vypořádání připomínek z veřejného konzultačního procesu. Změnové cenové rozhodnutí by tak mělo být účinné od začátku příštího roku.

Podle listopadového rozhodnutí ERÚ měla v příštím roce vzrůst regulovaná část elektřiny na hladině vysokého napětí meziročně o 105,5 procenta, na velmi vysokém napětí pak o 190,9 procenta. Tyto hladiny využívají především velcí odběratelé. Na hladině nízkého napětí, tedy u domácností a malých podnikatelů, pak bude meziroční růst o 66,7 procenta. U plynu se regulované ceny velkoodběratelům zvýší meziročně o 41,8 procenta, domácnostem o téměř 39 procent.

Video  Premiér Fiala: Co vzkázal před Vánocemi čtenářům Blesku?  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

viho ( 14. prosince 2023 22:41 )

Energetický baron pan Tykač za minulý rok díky politice této vlády vydělal prý 100 miliard Kč, takže pustí chlup 2 miliardy Kč a kupuje fotbalovou Slavii, aby obyčejný lid měl alespoň ty hry, když už ne chleba... 🙂 🙁

krapotkin ( 14. prosince 2023 17:47 )

A na ožebračované lidi se, po vzoru zlodějů z ODS, zase kaká.

Zobrazit celou diskusi