Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vánoční osvětlení a pečení cukroví: Kolik si připlatíte za energie pro vánoční atmosféru?

Autor: ula, lig - 
14. prosince 2023
05:00

Energie se sice již od poloviny roku drží na stejné cenové úrovni, v chladném a tmavém prosinci však stoupá jejich spotřeba. Navíc lidé tráví více času v kuchyni při pečení cukroví, v oknech se objeví svítící žárovky, stejně jako na vánočním stromečku či na celém domě. Tomáš Vrňák, energetický analytik Ušetřeno.cz, Blesk Zprávám řekl, kolik vás bude stát provoz vánoční výzdoby, a přidal energetickou prognózu na rok 2024. Kde si nejvíce připlatíte za elektřinu?

Je světelný řetěz na vánočním stromečku plýtváním energií a zbytečným rozhazováním peněz? Není, zvlášť ty moderní vybavené LED diodami se totiž vyznačují minimální spotřebou elektřiny. Pokud svítí 6 hodin denně po dobu dvou týdnů, spálí necelých 600 wattů, což odpovídá přibližně 4 korunám a 50 haléřům. Starší řetězy s běžnými žárovkami mívají spotřebu zhruba o řád vyšší, v daném případě domácnost za vánoční atmosféru přesto nezaplatí víc než padesátikorunu.

A co když si zapojíte profesionální venkovní osvětlení? „Např. LED světelný řetěz, v délce 100 metrů s tisíci diodami, za pořizovací cenu 8 tisíc korun, má 10x vyšší příkon, tedy spotřeba je i 10x vyšší. Pokud bychom svítili celý měsíc po dobu 6 hodin denně, pak náklady nepřevýší 100 Kč,“ uvedl pro Blesk Zprávy energetický analytik Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák a doplňuje: „S pomocí chytré zásuvky je možné nastavit automatizované rozsvěcování a zhasínaní světýlek bez nutnosti jakéhokoliv manuálního zásahu.“

„Vánoční osvětlení skutečně mohlo dříve spotřebovat značně energie. Máme to ale spojené s americkými filmy. Velké rozhlehlé domy, které jsou v 90. letech celé ověnčené neúspornými svítícími žárovkami, tehdy LEDky k dostání nebyly. V takovém případě mohly domácnosti zaplatit i stovky dolarů navíc za energie. Byla to často i statusová věc, tj. osvětlením překvapit sousedy,“ dodal Vrňák.

Kolik spotřebujete energie při pečení?

Podobně energeticky náročné je také vlastnoruční pečení cukroví, jak je zřejmé z tabulky níže. „Dejme tomu, že domácnost chystá 6 druhů cukroví, z nichž každý v elektrické troubě stráví v průměru něco přes hodinu. Dohromady tedy trouba běží 7 hodin, plus pár minut práce s mixerem a kuchyňským robotem, to dělá necelých 80 korun za elektřinu. Dvě hodiny pečení kapra pak vyjde na zhruba 15 korun, a smažená ryba na něco kolem dvou korun,“ vypočítává expert.

Energetická náročnost pečení Energetická náročnost pečení | Ušetřeno.cz

Kde můžete ušetřit?

Nesrovnatelně výraznějších úspor tedy lze dosáhnout pootočením hlavice radiátoru. Jak mnozí již vědí, vede každé snížení teploty o 1 stupeň k úspoře přibližně 6 procent nákladů. A snížením o 3 stupně ušetří domácnost bydlící v rodinném domě dokonce 3 MWh plynu neboli 6000 korun za rok. „K tomu přitom není třeba se každé ráno probouzet do teplot nad bodem mrazu, stačí omezit teplotu v obývacím pokoji na 20 či 21 °C, v ložnici na 15 až 17 stupňů, a chodbu raději ani nevytápět, dokud v ní teplota nezačne klesat výrazněji pod 15 stupňů,“ radí Vrňák.

„K dosažení kompromisu mezi teplem a peněženkou si lze pomoci i několika jednoduchými triky. Patří mezi ně pořízení termostatických regulovaných hlavic, které umožňují nastavit nejrůznější programy vytápění včetně minimálního v době, kdy v domě či bytě nikdo není. Nebo krátké větrání s vytvořením silného průvanu,“ radí analytik.

Kdo nejvíce pocítí zdražení?

„Od prvního ledna domácnostem prudce vzrostou regulované poplatky elektřiny, které určuje Energetický regulační úřad, o téměř 70 %. Celkově by tak elektřina měla zdražit o 15-23 % oproti současným cenám,“ přidává Tomáš Vrňák prognózu na příští rok s tím, že nejlépe na tom budou lidé v Praze, kde růst regulovaných poplatků bude nejnižší, připlatí si lidé ve zbytku republiky, především v distribuční oblasti ČEZ.

Podle slov experta by cena silové elektřiny u dodavatelů měla podle vývoje na burze stagnovat nebo mírně klesat. „Dodavatelé přicházejí s různými neveřejnými nabídkami, prostřednictvím kterých je možné výrazně ušetřit. Znamená to, že výhodnější cena obchodní složky elektřiny, která tvoří přibližně 60 % celkové ceny elektřiny, může tlumit celkový růst elektřiny kvůli výraznému zdražení regulovaných poplatků,“ vysvětluje Vrňák.

Spotřebitelům doporučuje zajímat se o to, s kým mají uzavřenou smlouvu a jakou cenu za obchodní složku platí. „Pomocí využití důvěryhodného srovnávače a poté změnou dodavatele lze podle našich dat ušetřit více jak 6000 Kč na jednom odběrném místě,“ uzavírá analytik.

Video  Fiala: Elektřina drasticky nezdraží  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi