Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

NÚKIB varuje: Čínský WeChat by mohl posloužit k vydírání

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2023
11:53

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na hrozbu spojenou s používáním aplikace WeChat, za kterou stojí čínská firma. Aplikace podle NÚKIB sbírá značný objem dat, která by mohla sloužit k přesnému zacílení kybernetických útoků či k vydírání. Kybernetický úřad o tom dnes informoval na webu. V ČR aplikaci podle úřadu používá asi 40 000 lidí, například diplomaté a obchodníci.

„Pokud potřebujete WeChat používat, doporučujeme, abyste měli aplikaci nainstalovanou na jiném zařízení než tom, se kterým běžně pracujete a na kterém máte své účty a data. Pokud to není možné, doporučujeme, abyste WeChat ve svém zařízení měli jen na nezbytně nutnou dobu a povolovali jste aplikaci jen oprávnění, která potřebuje pro své fungování,“ uvedl ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

WeChat ve světě používá přibližně 1,3 miliardy aktivních uživatelů. Nejvíce oblíbená je v Číně a v zemích s početnějšími čínskými komunitami. V České republice ji podle NÚKIB používá zhruba 40 000 lidí, jde ale často o exponované osoby, například diplomaty, obchodníky, akademiky nebo čínské disidenty. Právě jejich citlivá data získaná prostřednictvím WeChat by podle NÚKIB mohla být v budoucnu zneužita například k vydírání.

Aplikaci a sociální síť s řadou dalších funkcí WeChat vyvinula a provozuje společnost Tencent se sídlem v čínském Šen-Čenu. Podle ověřených informací NÚKIB je firma úzce provázána s čínskou vládou a tamní komunistickou stranou. Hrozba související s aplikací WeChat pak připomíná hrozbu spojenou s používáním aplikace TikTok čínské společnosti ByteDance. Před touto aplikací NÚKIB varoval letos v březnu.

„K vydání upozornění nás vedly nejen vlastní analýzy, ale i informace od tuzemských a zahraničních partnerů. Na rozdíl od TikToku je ale počet uživatelů u platformy WeChat výrazně nižší, a proto jsme přistoupili v tomto případě k upozornění, nikoli k vydání varování,“ uvedl Kintr.

WeChat už byl zakázán v Indii a také v některých státech USA. V Nizozemsku letos vydali doporučení pro státní zaměstnance nepoužívat aplikace ze zemí, které proti státu vedou ofenzivní kybernetické operace. Stejně tak aplikaci v roce 2023 na vládních zařízeních zakázala Kanada.

Video  Expert na hrozby o nástrahách internetu. Co ohrožuje naše děti a peněženky?  - Barbora Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bleskovka ( 1. prosince 2023 05:58 )

Čínské aplikace nás sledují,americké aplikace nás chrání. 😁 😁 😁

Mr MRD ( 30. listopadu 2023 13:06 )

Tak on úřad ví,o čem mluví. První, kdo takovou aplikaci napsal je americká FBI a vtipné svůj název zakomponovala do jejího názvu, FB má dnes totiž každý.

krapotkin ( 30. listopadu 2023 13:03 )

Na vydírání nepotřebujeme čínský WeChat. Čechům stačí blbá vláda a zbytečný ouřad plný komoušů a jejich harantů.

Lubomír Oršulík ( 30. listopadu 2023 12:44 )

A už se to stalo nebo je to jen taková hypotéza jako u Huawei? Protože v USA chtějí omezovat vliv Číny.

Zobrazit celou diskusi