Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec WhatsAppu v parlamentu? Francouzská premiérka ho chce poslancům zakázat

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2023
10:46

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová navrhla, aby ministři místo komunikačních aplikací WhatsApp, Signal nebo Telegram používali místní alternativu Olvid. Ta sice není obecně známá, ale vyvinuli ji v Paříži a její tvůrci tvrdí, že je bezpečnější. Informuje o tom přinesl na svém webu týdeník Le Point.

Borneová v oběžníku vyzvala ministry a vysoké úředníky, aby si aplikaci Olvid stáhli do telefonů a počítačů. Podle listu jim na to dala lhůtu do 8. prosince. Aplikaci Olvid vyvinula francouzská start-upová scéna. Provozují ji dva výzkumní pracovníci v oblasti kryptografie a podporuje ji několik francouzských technologických akcelerátorů.

Olvid „nahradí ostatní systémy rychlého zasílání zpráv s cílem posílit bezpečnost výměny informací, které mohou obsahovat důvěrné údaje“, uvedl úřad premiérky.

WhatsApp, Telegram a Signal se stále častěji stávají nástrojem komunikace v užších kruzích francouzské politiky, píše agentura Reuters. Vládní úředníci tyto aplikace používají také při komunikaci s novináři. Prezident Emmanuel Macron je podle médií sám vášnivým uživatelem aplikací pro zasílání zpráv.

Společnost Olvid na svých internetových stránkách tvrdí, že je „prvním a jediným systémem pro zasílání zpráv“, který se nespoléhá na žádné důvěryhodné třetí strany a centralizované servery a zároveň šifruje metadata uživatelů.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi