Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Známá textilka v plamenech: V turnovské Jutě hoří hala, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu

Aktualizováno -
11. října 2023
08:55
Autor: ČTK, VaB - 
11. října 2023
01:05

Noční požár v závodě textilky Juta v Turnově na Semilsku, který zasáhl v úterý pozdě večer dvě haly, podle prvního odhadu způsobil škodu 160 milionů korun. Příčinu budou vyšetřovatelé teprve zjišťovat. Zásah hasičů stále neskončil. Krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec předpokládá, že dohašování požáru potrvá zřejmě až do čtvrtka.

Podle mluvčí hasičů Petry Knížkové se zaměstnanci firmy stihli z areálu evakuovat sami před příjezdem hasičů. Kolik jich bylo, neuvedla. Příčina a škoda se bude teprve zjišťovat.

Podle fotografa ČTK i po půlnoci šlehaly z oken firmy plameny, což ukazují i videa hasičů na síti X.

„Hasiči rozdělili místo události na pět úseků. Byl zřízen štáb velitele zásahu pro koordinaci hasebních prací. Na místo události byly povolány další síly a prostředky, včetně speciální techniky Záchranného útvaru HZS ČR,“ uvedli hasiči na sociální síti po půl jedné.

Kvůli požáru byl vyhlášen zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Zatím se obešel bez zranění. V okolí požáru by lidé podle doporučení hasičů neměli větrat. Hasiči na místo povolali specializovanou techniku ze základny v Hlučíně na Opavsku. S její pomocí budou rozebírat konstrukci haly a hledat skrytá ohniska požáru.

V jedné z hal turnovského závodu Juty v Palackého ulici začalo hořet v úterý po 22:00, podle Hadrbolce se oheň rozšířil velmi rychle. „Přenos požáru po celé hale byl opravdu velmi extrémní, kdy my jsme vyhlašovali stupně poplachu ve velmi rychlém sledu, abychom sem soustředili síly a prostředky. Nicméně než jsme soustředili síly a prostředky ze zvláštního stupně, tak nám došlo k přesunu požáru z jedné haly do druhé. Bylo to způsobeno naskladněným materiálem, který se tady všude vyskytuje,“ uvedl krajský ředitel.

Podle něj se při hašení vystřídalo zatím 35 jednotek, tedy zhruba 170 hasičů. „Aktuálně na místě zasahuje 16 jednotek, zhruba 50 hasičů,“ řekl ředitel hasičů ráno novinářům. Požár hasiči lokalizovali už kolem 2:00, dohašování ale potrvá podle Hadrbolce dlouho. Doporučení nevětrat má podle něj spíše preventivní charakter. Požár podle něj zasáhl haly o rozměrech 120 krát 20 metrů a 60 krát 20 metrů.

Turnovský závod je jedním z několika závodů Juty v Česku, těžiště výroby má firma ve Dvoře Králové nad Labem. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. V textilní továrně Juta v Turnově hořelo i v červenci 2021. Likvidace požáru střechy byla náročná, hasiči museli střechu rozebrat. V říjnu 2012 vyjížděli hasiči do turnovské Juty k požáru vzduchotechniky.

Zvláštní stupeň poplachu je vyhlašován, když událost ohrožuje velký počet lidí či velké území a je potřeba koordinovat složky hasičů z více krajů. Po vyhlášení tohoto stupně poplachu operační a informační středisko kraje povolává a nasazuje síly a prostředky z regionu, koordinuje pomoc se sousedními kraji a informuje o vyhlášení zvláštního stupně poplachu generální ředitelství hasičů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání